Tekst grootte

Gemeenteraadsverkiezingen voor nieuwe gemeente Dijk en Waard

Nieuws
Geplaatst op: 26 oktober 2021

Kiezers uit Langedijk en Heerhugowaard kunnen straks in elk stembureau hun stem uitbrengen voor de verkiezingen voor de nieuwe gemeenteraad van Dijk en Waard. Ook is er in Langedijk een gebarentolk aanwezig. Uitgangspunt is dat de verkiezingen toegankelijk zijn voor iedereen.

Op 22, 23 en 24 november zijn de verkiezingen voor Dijk en Waard. De nieuwe gemeente zal op 1 januari 2022 een feit zijn. Om de verkiezingen toegankelijk te maken voor iedereen, is er op het gemeentehuis van Heerhugowaard een stemmal met soundbox voor visueel beperkte stemmers.

Voor doven en slechthorenden is er op het gemeentehuis van Langedijk een gebarentolk aanwezig. En inwoners die geen eigen vervoer hebben, kunnen tijdens de verkiezingsdagen kosteloos gebruikmaken van de HugoHopper om bij een stembureau te komen. Dit kan tussen 8 uur ’s morgens en 20 uur ’s avonds. Een plek reserveren kan tot uiterlijk een dag van tevoren.

De stemmal en de soundbox zijn niet alleen geschikt voor mensen met een visuele beperking. Ook mensen met dyslexie, laaggeletterdheid, een slechte handfunctie of andere aandoeningen kunnen hier gebruik van maken. Een gezondheidscheck is bij deze verkiezingen niet nodig. Bij klachten worden kiezers opgeroepen thuis te blijven en een volmacht aan een andere kiezer af te geven. 

Wel richten de gemeenten de stemlokalen zo in dat het mogelijk is voor kiezers om onderling afstand te houden. Net als bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer zullen er meerdere zogenaamd drive-through-stembureaus worden ingericht waar kiezers zowel vanuit de auto of vanaf de fiets kunnen stemmen. Aan de eerste verkiezingen voor Dijk en Waard doen twaalf politieke partijen mee.