Tekst grootte

Glaucoomweek 2022

Glaucoom
Nieuws
Geplaatst op: 24 februari 2022

U mist op de fiets een stoepje, ziet in de auto een paaltje iets te laat…tijd voor een nieuwe bril denkt u. Bent u boven de 40, is uw brilsterkte boven de -6 of +6, komt glaucoom bij u in de familie voor of hebt u een Afrikaanse of Aziatische achtergrond? Dan is het erg belangrijk uw ogen te laten controleren op glaucoom. Bij tijdige diagnose kan ernstige schade aan uw ogen en zelfs blindheid/slechtziendheid voorkomen worden. Wanneer er eenmaal schade aan het oog is opgetreden, kan deze niet meer hersteld worden.

Cijfers in beeld

In 2020 waren er 338.500 mensen met glaucoom bekend bij de huisarts, 146.800 mannen en 191.700 vrouwen. Dit aantal neemt toe met de leeftijd (Bron: Vzinfo). ‘Uit onderzoek van de Universiteitskliniek Oogheelkunde Maastricht blijkt dat bij overlijden 25% van de glaucoompatiënten blind is aan één oog en 10% aan twee ogen. Te late opsporing is een heel belangrijke oorzaak hiervan’, aldus Carroll Weber, overkoepelend hoogleraar, afdelingshoofd en glaucoomspecialist Universitair Medisch Centrum Maastricht (UMCM).

Internationale Glaucoomweek 2022

De Oogvereniging en Optometristen Vereniging Nederland (OVN) vragen aandacht voor tijdige opsporing van glaucoom tijdens de Internationale Glaucoomweek van 6 t/m 12 maart 2022. Gedurende deze week ziet u de boodschap “Krijg geen spijt, check op tijd” voorbij komen op schermen bij de huisarts, de Service Apotheek, in de optiekzaak en op sociale media. Daarnaast organiseert de Oogvereniging een tweetal interessante webinars: Veilig en verantwoord autorijden met Glaucoom op maandag 7 maart van 20.00 tot 21.30 uur en Oogbewegingsperimetrie: een alternatieve meting voor het gezichtsveldonderzoek op donderdag 10 maart van 20.00 tot 21.30 uur.

Word lid

Wordt u lid van de Oogvereniging tijdens de Glaucoomweek? Dan profiteert u van een gratis lidmaatschap in 2022. Word lid.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de Glaucoomweek 2022? Lees meer op de website van de Oogvereniging.