Naar de inhoud
Tekst grootte

Hable one, een geweldige uitvinding!

Nieuws
Geplaatst op: 16 maart 2022

Mijn voorkeur ging uit naar het bedienen van mijn iPhone door middel van Siri, want als ik moet vegen of tikken dan breekt het zweet me uit. Zo’n tast scherm is niks voor mij! Nu ik de Hable one ontdekt heb, hoeft dat vegen en tikken niet meer. De Hable one is ook te gebruiken als je een Android telefoon hebt.

Wat is en doet de Hable one?

Het is een lichtgewicht kastje, iets smaller dan mijn telefoon. Ook nog 3 cm korter, maar wel iets dikker. Je houdt de Hable one in 2 handen vast met de toetsen van je af. Als het goed is, zit de aan en uit schuifknop aan de bovenkant.  Dan voel je met je linker wijsvinger 3 ronde toetsen onder elkaar en met de andere hand voel je ook 3 toetsen. Samen zijn dat de 6 ronde toetsen van het brailleschrift. Ze zijn ook hetzelfde genummerd. Links wijsvinger bovenaan 1, daaronder middelvinger voor punt 2 en daaronder 3 deze is voor de ringvinger. Toets 4 bedien je met de wijsvinger van de rechterhand. Middelvinger toets 5 en ringvinger toets 6. Door combinaties van de 6 punten kun je zowel letters als getallen maken, maar ook een heleboel andere functies uitvoeren. Dan zit er zowel rechts als links naast de braillepunten een langwerpige toets. De linker langwerpige toets is nr. 7 en de rechtertoets wordt vanaf nu toets 8 genoemd.

Door 7 ingedrukt te houden en op de 8 te tikken, verplaats je de cursor naar rechts met iedere tik. Dit noemt men navigeren. Rechts 8 ingedrukt houden en met links tikken op 7, dan navigeer je naar links.

Je krijgt een uitgebreide gebruiksbeschrijving waarin alle mogelijke tekens en functies in een word document beschreven staan, zodat je die op de computer kunt zetten. Gelukkig zitten er geen kolommen en rijen in dat document. Ook krijg je een gebruikersstartgids.

Natuurlijk zit er ook een snoertje bij de Hable one, want hij moet wel op te laden zijn.

Wat kun je allemaal met de Hable one doen? Hier volgt een uitgebreide uitleg over het navigeren en het noteren van verjaardagen in de agenda.

Als de instructies goed opgevolgd zijn, kun je Siri vragen bluetooth aan te zetten. Dan schuif je de aan en uit knop van de Hable one naar rechts. Nu voel je 2 trillingen en als de bluetooth aanstaat, voel je een 3e trilling. Nu is de Hable one verbonden met je telefoon. Om in de goede modes te staan, houd je even toets 3 ingedrukt, tot je een trilling voelt. Om zeker te weten dat je bij de homepagina begint, toets je de letter h. Voor de niet braille gebruiker zijn dat de punten 1, 2 en 5. Deze moet je tegelijk indrukken. Ook deze toetsen houd je even ingedrukt tot de trilling te voelen is. Zorg er wel altijd voor dat de voice over aanstaat. Je telefoon zal dan beginnen te kletsen en zeggen: ‘beginscherm’.

Wij kunnen nu beginnen met het navigeren naar de agenda.

Houd 7 ingedrukt en navigeer door toets 8 aan te tikken. Dan schuif je één plekje verder. Dan hoor je: ‘agenda’ met de datum van vandaag. Hier geef je door 7 en 8 tegelijk ingedrukt te houden een enter. Je voelt dan een trilling.

Als het goed is hoor je dan: ‘agenda zoek’. Je staat dan boven in het invulveld. Krijg je echter iets anders te horen, druk dan 1 2 en 3 tegelijk in, tot je een trilling voelt. Nu hoor je wel: ‘zoekknop’. Navigeer met 7 en 8 tot je ‘voeg toe knop’ hoort. Hier geef je een enter. Dan hoor je: ‘tekstveld bewerkbaar, naam tekenmodes invoegpunt aan het begin. Gebruik de rotor voor woorden met spelfouten’. Hier kun je het agendapunt invullen. We nemen als voorbeeld even de verjaardag van Marike. Schrijf ‘verjaardag’. Je geeft een spatie met 8 aan te tikken. Dan gebruik je het hoofdletterteken punt 4 en 6 en houdt die ingedrukt tot de trilling. Daarna schrijf je ‘Marike’ gevolgd door een spatie.

Je hoeft niet in paniek te raken, als je de braille letters niet kent, want die staan in de gebruiksaanwijzing. Schrijf je per ongeluk een verkeerde letter, dan toets je even toets 7 in en dan is die letter weg.

Daarna navigeer je naar rechts, door 7 ingedrukt te houden en met 8 aan te tikken. Je hoort dan bij de eerste stap: ‘wis tekst’, bij de volgende stap: ‘locatie of videogesprek’ en na nog een stap hoor je dan: ‘hele dag’. Als je ‘hele dag schakelknop uit’ hoort, geef dan met 7 en 8 een enter. ‘Hele dag’ is nu aangevinkt. Vervolgens navigeer je nog een stap naar rechts en hoor je: ‘begin, met de datum en jaartal van vandaag’. Deze enter je. Nu moet je de 6 ingedrukt houden en kan je met toets 7 verder gaan met de maanden tot je de goede maand hoort. Geef dan een enter. Ben je iets te snel geweest en een maand te ver, dan kun je door 7 ingedrukt te houden en met 6 te tikken terug naar de juiste maand. Bijvoorbeeld ‘september’. Je hoort vervolgens ‘september 2022’ Is dit goed, dan geef je een enter met7 en 8 tot je weer een trilling voelt. Nu sta je op ‘1 september’. Navigeer verder tot je de juiste datum oftewel 25 hoort. Geef hier dan een enter met 7 en 8 tegelijk tot de trilling gevoeld wordt. Navigeer vervolgens verder tot de laatste dag van de maand. Nog één stapje verder en je hoort: ‘eind’. Dan nog een stapje verder, hier hoor je de gekozen datum: ‘25 september 2022’. Dit is correct. Nu nog één stapje naar rechts, dan hoor je: ‘herhalen nooit’. Je wilt dat deze verjaardag automatisch ieder jaar terugkomt in je agenda dus dan geef je op dit punt een enter. Na de trilling hoor je: ‘elke dag’. Doe nog een stapje verder, dan hoor je: ‘elke twee dagen’. Zo hoor je vervolgens: ‘elke week’, ‘elke maand’, ‘elk jaar’. Deze laatste enter je. Vanaf de laatste enter met trilling navigeer je door 8 ingedrukt te houden en met 7 te tikken terug tot je ‘voeg toe’ hoort. Hier enter je weer met 7 en 8 tot de trilling is geweest. Nu hoor je ‘zoek’. Je staat nu weer aan het begin van je agenda om nog meer agendapunten in te gaan vullen.

Heb je echter tijdens dit proces iets verkeerd gedaan en wil je helemaal opnieuw beginnen, dan kun je altijd met 1 2 en 3 terug en hoor je vanzelf wat er gevraagd wordt. Annuleren? Dan druk je op enter, anders ga je een stapje vooruit en enter je dan. Je kunt altijd stoppen door terug te gaan naar de homepagina met de letter h of de punten 1, 2 en 5.

Zo word je echt bij de hand genomen en kun je alles doen met je telefoon wat iedereen kan. Een tijd bij een afspraak vermelden. Vanuit je contacten een mail, whatsapp of spraakgesprek versturen. Een contact zelf aan je contacten toevoegen. Zelfs zonder dat je Siri hoeft te gebruiken kun je een telefoonnummer intoetsen, bellen en zelfs de telefoonverbinding verbreken. Zelfs in Gezondheid de stappenteller aflezen. Bovendien staan de medewerkers klaar om je te helpen wanneer je er zelf niet meer uitkomt.

Heb je het gevoel dat de Hable one voor jou een geschikt hulpmiddel kan zijn? Of heb je nog vragen? Neem dan gerust zelf rechtstreeks contact op met de leverancier van dit hulpmiddel. Stuur een mailtje aan Hable one BV. Het mailadres is: support@iamhable.com. Of neem telefonisch contact op met Thijn op 06-42026777. Of stuur hem een mail. Zijn mailadres is thijn@iamhable.com.

Ze komen graag vrijblijvend bij je thuis een demonstratie geven en je mag de Hable one 2 weken uitproberen. Helaas wordt de Hable one niet vergoed, maar je kunt de kosten altijd als ziektekosten opvoeren bij je aangifte van de belasting.

Ik vind de Hable one een echte aanrader.

Met hartelijke groet,

Van een enthousiaste gebruiker.