Tekst grootte

Impressie: een overrompelende dansvoorstelling

Nieuws
Geplaatst op: 2 november 2021

Voor de voorstelling konden we kennismaken met drie van de dansers. Blindentolk Dave van der Wal beschreef hun kostuums en liet hen een stukje zingen. Ook gaf hij wat uitleg over het decor. Het publiek zat die avond niet in de zaal, maar op een tribune op het podium. Voorzien van een ontvanger met koptelefoon zat ik op de eerste rij. De voorstelling speelde zich vlak voor onze ogen af.

Gedaansverandering

Zeven performers strak in het pak, elk in een andere tint grijs, dansten, sprongen, zongen, krioelden onder de beats van een drummer, die bij momenten als een wilde op het drumstel tekeerging. Het culmineerde in een extatische explosie: de zeven performers stortten zich als hyena’s op het drumstel en de drummer. Het drumstel werd uit elkaar gesleurd. Het begin van de metamorfose, de gedaansverandering of transitie. Geleidelijk verdwenen de grijze pakken. De performers keerden als kleurige, extravagante creaturen terug. De sfeer was totaal anders geworden. Daarna daalden de performers één voor één van het podium af. Ze gingen de zaal in, schijnbaar aangetrokken door een grote oranjekleurige spot en verdwenen. De metamorfose was voltooid.

Rake beschrijving

Onze blindentolk Dave is onder andere radioverslaggever en dat kon je merken. Op een rustige toon beschreef hij met rake woorden, soms heel beeldend, wat er te zien was. Hij gaf bewust geen interpretatie. Ik kon de performance bijzonder goed volgen en werd in de voorstelling meegenomen. Een andere, blinde toeschouwster vond het eveneens een indrukwekkend spektakel. Eindelijk kon ze zich iets bij moderne dans voorstellen.

Bij dit soort bijzonder visuele voorstellingen vond ik het wel moeilijk om echt de emotie te doorvoelen. Maar ik ben ervan overtuigd dat je dankzij de blindentolk een musical als The Sound of Music of een toneelstuk volwaardig kunt volgen en samen met de andere theaterbezoekers volop kunt meegenieten. Ik hou de agenda van Komt het Zien in ieder geval in de gaten.