Tekst grootte

Irmgard Reijntjes van Passend Lezen benoemd tot sectievoorzitter IFLA

Nieuws
Geplaatst op: 20 juli 2023 profielfoto irmgard reijntjes

Den Haag, 18 juli 2023 – De International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA) heeft directeur-bestuurder van Bibliotheekservice Passend Lezen, Irmgard Reijntjes, benoemd tot voorzitter van de sectie Libraries for the printdisabled (LPD) voor de periode 2023-2025. Deze sectie bedient de alle bibliotheken die zich richten op personen met een leesbeperking. Reijntjes zal officieel in functie treden na het IFLA World Library and Information Congress dat zal worden gehouden op 24 augustus 2023 in Rotterdam.

De directeur-bestuurder van de Nederlandse bibliotheek voor mensen met een leesbeperking zal als voorzitter een belangrijke rol spelen bij het verwezenlijken van IFLA’s missie om het wereldwijde bibliotheekveld te inspireren, te betrekken, mogelijk te maken en te verbinden. Met name de missie van de LPD zal centraal staan: pleiten voor bibliotheekdiensten die rechtvaardig en toegankelijk zijn voor iedereen met een leeshandicap. Irmgard Reijntjes is vereerd door de benoeming: “Bij Passend Lezen zetten we ons dagelijks in om de toegang tot lectuur mogelijk te maken voor mensen met een leesbeperking in Nederland. Om dit wereldwijd te mogen uitdragen en andere bibliotheken hierover te informeren en in te begeleiden, is een bijzondere eer.” Reijntjes heeft een indrukwekkende carrière in de bibliotheeksector. Zij heeft bij diverse bibliotheken management- en directiefuncties bekleed en is aanvullend actief (bestuurs)lid geweest binnen brancheorganisaties, programma- en cultuurraden.

Passend Lezen

Sinds 2015 is Reijntjes directeur-bestuurder van Passend Lezen. De bibliotheek voor mensen met een leesbeperking heeft inmiddels meer dan 55.000 klanten. De bibliotheek biedt onder andere boeken, kranten en tijdschriften in aangepaste leesvormen. Als stichting stelt Passend Lezen zich ten doel om mensen met een leesbeperking toegang te geven tot de wereld van kennis en cultuur om zo de persoonlijke ontplooiing van mensen met een leesbeperking te stimuleren en hun positie in de samenleving te verbeteren.