Tekst grootte

Lees- en luistertips voor de vakantie

Nieuws
Geplaatst op: 12 juli 2022

In Europa – Geert Mak. Een vakantiereis langs een aantal Europese landen en hun geschiedenis, maar dan vanuit je luie stoel.

Ik ga leven – Lale Gül. Dit boek doorsnijdt een aantal issues: man-vrouwverhoudingen, en cultuur- en generatieverschillen.

Het warmtefort – Marieke Lucas Rijneveld. De auteur gaat in dit boekenweekessay van 2022 terug naar haar oude basisschool. In het boek staan veel verwijzingen naar het boek Matilda van Roald Dahl.

De roaring fifties – Auteur Ad van Liempt rekent aan de hand van een tiental pioniers af met het beeld dat niets gebeurde in de jaren vijftig.

De vrouw in de kooi, deel 1 van de Sectie Q – Jussi Adler-Olsen. Olsen wordt de ongekroonde koning van de Scandinavische misdaadliteratuur genoemd. De reeks gaat over Sectie Q, afdeling van de Deense recherche die zich richt op onopgeloste zaken.

De kunstrijder – Jan Terlouw. Een groep jongeren met een beperking helpt bij het oplossen van een mysterie.

Sloop – Anna Enquist. Componiste Alice Augustus, enig kind in een kil gezin, heeft van het Koninklijk Symfonie Orkest de opdracht gekregen tot het vervaardigen van een stuk voor groot orkest ter gelegenheid van het aanstaande jubileum. Ze verkeert op het toppunt van haar kunnen en haar artistieke ambities drijven haar tot misschien wel een magnum opus.

Dit is jouw huis en Er moet iets gebeuren – Maartje Wortel. Verhalenbundels. Kleine gebeurtenissen hebben vaak grote gevolgen, terwijl de grote gebeurtenissen soms ongemerkt naar de achtergrond verdwijnen….

Podcasttips

Tot slot nog een paar podcasttips, te vinden in diverse podcastapps.

 

Bob – De 6-delige podcast Bob is het verhaal van de fragiele 84-jarige Elisa, die alleen nog maar kan praten over haar oude jeugdliefde en het kind dat zij gedwongen heeft moeten afstaan aan een klooster.

El Tarangu – In 2003 krijgt de Vlaamse wielerheld Lucien van Impe een vreemd telefoontje. Zijn oude rivaal José Manuel Fuente is in België en wil met hem afspreken. Op zich geen ongewoon verzoek, maar er is één probleem: wielrenner Fuente is officieel al zeven jaar dood.

Onland – Deze podcastserie van regisseur en programmamaker Joost Engelberts begint als de 12-jarig Rinie Wielheesen op een koude en donkere winteravond wordt verkracht en vermoord. De moordenaar wordt niet gepakt. Deze beestachtige daad slaat diepe wonden in de kleine gemeenschap, sterker nog – zo menen velen- deze moord is het trauma van de Achterhoek.

De man met de rammelaars – Wat beweegt een volwassen man om een verzameling van bijna duizend rammelaars aan te leggen? Als podcastmaker Lotte van Gaalen op zoek gaat naar het antwoord op deze vraag, stuit ze op het wonderlijke levensverhaal van Heinz Keijser: de man met de rammelaars.