Tekst grootte

Leestafel: Uitzicht van Julia van Miltenburg

Nieuws
Geplaatst op: 22 april 2021

Suggestie aangedragen door: Klarinne Labooij-Koole.

Deze week liep ik even de aanwinstenlijst van ‘Passend Lezen’ door. Ik stuitte op een nieuwe biografie van een zekere Adri de Visser. De titel van het boek is “Uitzicht”. Ik werd nieuwsgierig door de tekst op de omslag. Het is het waargebeurde verhaal van een natuurfotograaf die na een overval in Kenia een hoge dwarslaesie opliep en zijn zicht bijna volledig kwijtraakte. Oef, wat een verhaal, dacht ik en ik begon te lezen.

Ik raakte steeds meer verbijsterd door deze geschiedenis. Het is een verhaal van een aantrekkelijke, sterke, zeer zelfstandige man die in één klap verandert in een totaal afhankelijke, ernstig beperkte man. En dat door een stelletje criminele jongetjes van waarschijnlijk rond de 15 jaar.

Hij doorliep een heel zwaar traject, zowel fysiek als mentaal. Zijn machteloosheid, woede, verdriet en somberheid worden treffend beschreven door zijn achternichtje Julia van Miltenburg. Het boek staat trouwens wel in de ik vorm, Adri is zelf aan het woord. Ik denk dat op het punt van de revalidatie heel veel herkenning zal zijn bij mensen die blind of slechtziend zijn geworden, hoewel ik wel geloof dat het Loo Erf, bijvoorbeeld als het gaat om tijd voor zijn cliënten, wel beter is toegerust. Adri moest wel eens twee uur wachten totdat iemand hielp met koffiedrinken. Op het Loo Erf is hij overigens nooit geweest, ik praat nu over de reguliere revalidatie.

Hij is uiteindelijk weer aardig opgekrabbeld, heeft een theatervoorstelling gemaakt en een foto expositie van zijn natuurfoto’s georganiseerd. Hij heeft ook nogal wat interviews gegeven o.a. bij “met het oog op morgen”. Toen daar aan hem gevraagd werd wat hij het ergste vond, die dwarslaesie of zijn ernstige slechtziendheid hoefde hij niet lang te denken. Het verlies van zijn zicht vond hij het allerergste. Dit zette mij als blindgeborene erg aan het denken. Ik had dit antwoord echt niet verwacht. Natuurlijk was deze man, vanwege zijn beroep, misschien wel erg visueel ingesteld. Maar toch! Wat heeft onze beperking toch een enorme impact, zeker voor laatblinden of laatslechtzienden. Als ik even bij mezelf blijf, ik mag dit nooit onderschatten en deed dat soms misschien wel.

Dit boek vind ik echt een aanrader. De titel is “Uitzicht” en de schrijfster is Julia van Miltenburg. Als je googelt op de naam Adri de Visser, vind je de prachtigste natuurfoto’s, als je die ten minste nog kunt zien. Ik wens u veel, neen geen leesplezier, wel leesverdieping toe.

Dit boek is bij ‘Passend Lezen’ te verkrijgen als audio en braille boek. Audio a473180 gelezen door een man en duurt 5.48 uur. In braille t334467 en is het 9 banden.