Tekst grootte

LEGO stenen met braille nu ook te koop voor consumenten

Nieuws
Ouders van kinderen met een visuele beperking
Geplaatst op: 7 september 2023 vier braille legoblokjes met noppes die brailletekens uitbeelden

Deense speelgoedfabrikant LEGO gaat beginnen met de verkoop van bouwstenen met braille-codes om kinderen met een visuele beperking te helpen het braille-alfabet te leren lezen via aanraking. De speciale bouwstenen hebben noppen die overeenkomen met de braille-versie van cijfers en letters, met een gedrukte versie van het symbool of de letter eronder, om thuis te gebruiken.

Het doel van het initiatief is om thuis samen op een speelse manier braille te leren met de verschillende educatieve spelletjes die het pakket bevat. Ook kunnen met deze blokjes ziende- en niet ziende kinderen met elkaar samen spelen.

Cognitieve voordelen

Volgens de European Blind Union (EBU) leidt kennis van braille tot verbeterd spellen, lezen en schrijven. Met deze kennis vergroot je de kans om een hoger onderwijsniveau te behalen en verbreed je daarmee de kans om betaald werk te kunnen doen.

Online verkrijgbaar

De pakketten worden online verkocht en bevat 287 bouwstenen in vijf kleuren – wit, geel, groen, rood en blauw. De stenen uit dit pakket zijn volledig compatibel met andere LEGO sets. Rasmus Løgstrup, een van de hoofdontwerpers bij de LEGO Group, over de nieuwe stenen: “We weten dat LEGO een krachtig platform is voor sociale inclusie en we kunnen niet wachten om te zien hoe gezinnen creatief aan de slag gaan en plezier hebben met het ontdekken van braille.”

De stenen zijn verkrijgbaar in de online webshop van LEGO via deze link. Ook zijn er diverse educatieve spelletjes te vinden om met de stenen aan de slag te gaan.