Tekst grootte

Licht in een donkere tijd: biografie over een Franse verzetsstrijder

Nieuws
Geplaatst op: 23 maart 2021

Toen Nazi-Duitsland Frankrijk bezet had, richtte Lusseyran op zestienjarige leeftijd met twee vrienden een verzetsgroep op. Hij werd door de Duitsers opgepakt en naar het concentratiekamp Buchenwald afgevoerd. Daar was Lusseyran, ondanks alle verschrikkingen, een licht voor andere gevangenen. Hij wist de oorlog te overleven. Jacques Lusseyran schreef later een boek over deze eerste twintig jaren van zijn bewogen leven: ‘Het teruggevonden licht’. En nu brengt Angela Machiel-Guépin Lusseyran opnieuw voor het voetlicht. Vorig jaar verscheen haar biografie over deze blinde verzetsstrijder: ‘Licht’.

Handicap als kracht

Het moet zo’n veertig jaar geleden geweest zijn dat de nu 64-jarige Angela Lusseyrans boek in de boekenkast van haar man vond. ‘Ik raakte meteen gefascineerd. ‘Lusseyran wist van zijn handicap zijn kracht en talent te maken. Hij had niet meer het licht in zijn ogen, maar ervaarde in zichzelf een sterk licht. Dat vond ik een bijzonder thema.’

Angela geeft les op de basisschool. ‘Op een keer, vele jaren later, had ik het over licht en kleuren en kwam blindheid ter sprake. Ik herinnerde me toen het verhaal van Lusseyran en zijn innerlijke licht.’ Angela vertelde daarna regelmatig in haar klassen over Lusseyran. Zo rijpte langzaam het idee voor een eigen boek.

Jeugdroman

Angela’s boek is een hervertelling van Lusseyrans autobiografie. ‘Delen van zijn boek zijn te filosofisch en langdradig’, legt Angela uit. ‘Ik wilde het verhaal inkorten en verlevendigen.’ Als voorbereiding zocht ze contact met een dochter van Lusseyran. ‘Ik hoopte op extra informatie, zoals anekdotes of brieven.’ De dochter had geen interesse. Ook ging Angela naar Parijs. ‘Ik wilde belangrijke plaatsen in Lusseyrans leven gaan bekijken, zoals zijn geboortehuis of school.’ Ook dat werd een teleurstelling: niemand in zijn straat wist van Lusseyrans bestaan af. Maar nu brengt Angela’s boek lusseyran opnieuw tot leven.

‘Licht’ is een jeugdboek, bedoeld voor leerlingen uit groep 8 en de brugklas. Voor volwassenen is het een lekker wegleesboekje. Een leuke kennismaking met een bijzondere blinde en zijn levenskracht.

Boekinformatie

‘Licht: het waargebeurde verhaal van een blinde verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog’ van Angela Machiel-Guépin (140 blz.) kost € 13,00. Het is bij Passend Lezen verkrijgbaar in braille en als audioboek. Ook de autobiografie van Lusseyran, ‘Teruggevonden licht’, is bij Passend Lezen beschikbaar.