Tekst grootte

Overdracht van de voorzittershamer

Nieuws
Geplaatst op: 20 juni 2022

Bestuurlijke ervaring

Margot Scheltema is vicevoorzitter van de Raad van Commissarissen van De Nederlandsche Bank. Daarnaast was ze commissaris van onder andere Schiphol, TNT Express, ASR, het Rijksmuseum, Triodos Bank en het CPB. Ze is slechtziend als gevolg van de oogaandoening retinitis pigmentosa (RP).

Margot Scheltema kijkt ernaar uit om haar ruime werk- en levenservaring in te zetten voor de Oogvereniging. “Sleutelwoorden zijn voor mij technologie, creativiteit en optimisme. Met elkaar zijn we sterker, bij elkaar voelen we ons beter. Iedereen moet kunnen meedoen met de maatschappij. Maar dat gaat niet vanzelf: de Oogvereniging helpt graag mee.”

Inspiratie

Luuk-Jan Boon: “We zijn blij met Margot Scheltema als nieuwe voorzitter van de Oogvereniging. Ze heeft een groot netwerk en een enorme bestuurlijke ervaring. En als het gaat om oogaandoeningen weet ze waarover ze praat. Want ze heeft daar zelf dagelijks mee te maken. Met alles wat ze heeft bereikt in haar leven zal ze een geweldige inspiratie zijn voor iedereen binnen en buiten de Oogvereniging.”

Afscheid Jan Vreeburg

Voordracht Jan Terlouw tijdens afscheid Jan Vreeburg
Voordracht Jan Terlouw tijdens afscheid Jan Vreeburg

De voorzittershamer is overgedragen tijdens de Verenigingsdag van de Oogvereniging op 18 juni in Houten. Van Jan Vreeburg is op een feestelijke manier afscheid genomen als voorzitter. Er was een programma met als sprekers onder anderen Jan Terlouw en Annette Nobuntu Mul. Michel Bezuijen, burgemeester van Zoetermeer, heeft Jan Vreeburg verrast met een benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn vrijwillige en langdurige inzet voor de Oogvereniging, de voormalige Glaucoomvereniging en andere organisaties. In haar verhaal sprak Annette Mul over de stroming van het water, één van de favoriete onderwerpen van Jan Vreeburg en tevens hetgeen waar hij zich in zijn beroepsmatige leven mee bezig houdt.

Jan Vreeburg en burgemeester Michel Bezuijen van Zoetermeer
Jan Vreeburg en burgemeester Michel Bezuijen van Zoetermeer

Water stroomt van boven naar beneden

Over de Verenigingsdag, zijn afscheid en de tijd bij de Oogvereniging zei Jan Vreeburg na afloop: “In het indrukwekkende verhaal dat Annette Mul vertelde over de Ubuntu wijsheden speelt stromend water een belangrijke rol. Water stroomt van boven naar beneden: van de berg naar de zee. Om het water naar boven te brengen is de kracht van de zon nodig om het te verdampen uit de zee, tot wolken te maken en als regen of sneeuw weer op de berg te laten landen.

De Oogvereniging heb ik ervaren als die krachtige zon. De warmte die we (weer) hebben gevoeld op de Verenigingsdag is bijna de letterlijke zon. Met de kracht van de figuurlijke zon kunnen we nieuwe stromen beginnen en bestaande stromen versterken met af en toe een mals regenbuitje.

Kortom: de toekomst is zonnig met af en toe wat regen!”