Tekst grootte

Medicijnen op reis

Nieuws
Geplaatst op: 11 juli 2022

Als u medicijnen gebruikt, zijn er een aantal dingen waar u rekening mee moet houden:

  • Zorg ervoor dat u voldoende medicijnen mee neemt voor de duur van de reis. Houd hierbij rekening met de houdbaarheid na openen, bijvoorbeeld bij oogdruppels. Medicijnen die u in Nederland gebruikt zijn niet in elk land geregistreerd dus het kan erg moeilijk zijn om dezelfde medicijnen in een ander land te verkrijgen.
  • Houd rekening met de bewaartemperatuur. Sommige medicijnen moeten gekoeld bewaard worden, in dat geval zou u een koelbox mee kunnen nemen. Veel medicijnen moeten bij kamertemperatuur bewaard worden. Ook daar zult u soms rekening mee moeten houden. Laat de medicijnen bijvoorbeeld niet te lang in een stilstaande auto liggen als u naar een warme bestemming gaat.
  • Als u met het vliegtuig reist, kun u uw medicijnen het beste in uw handbagage meenemen. In het luchtruim kan het erg koud worden en soms zelfs vriezen. Dit kan een negatieve invloed hebben op uw medicijnen. Daarnaast kan uw koffer kwijtraken of op een verkeerd vliegtuig terechtkomen waardoor u zonder medicijnen kan komen te zitten. Bij het meenemen van oogdruppels in uw handbagage is het belangrijk om te voldoen aan de eisen voor vloeibare producten.
  • Voor medicijnen die onder de opiumwet vallen is een aanvullende verklaring nodig. Op de website van het CAK kunt u zien voor welke medicijnen dit geldt. Hier kunt u ook vinden hoe u de verklaring aan kunt vragen. Dit kan ongeveer 2 a 3 weken duren dus begin hier op tijd mee.

Op www.apotheek.nl kunt u nog veel meer adviezen vinden. Hier staat bijvoorbeeld ook een checklist van zelfzorgmedicijnen die handig zijn om mee te nemen. Hebt u vragen, neem dan vooral contact op met je eigen apotheek. Zij helpen u graag en kunnen persoonlijk advies geven. Als u meer wilt weten over medicijnen op reis, kunt u ook de nieuwste podcast van Pod pillen luisteren >>