Naar de inhoud
Tekst grootte

Miniblog: goedaardige tumor?

Blikopener
Geplaatst op: 10 november 2022
Na een spoedoperatie aan mijn oog werd mijn zicht nog slechter. In zes weken schoot ik van 40% naar 5% zicht. Ik kon de grootste letter K op de muur bij de oogarts met mijn slechte oog niet meer lezen. ‘Geduld! Hier heb je een zalfje voor je hoornvlies, je moet het tijd geven, je moet er aan wennen…’ werd er gezegd. Ik kon me er niet bij neerleggen, ik heb doorgezet, ik wilde erkenning, geholpen worden! De MRI toonde een goedaardige tumor (meningeoom) die de oogzenuw platdrukte. Ik kreeg een craniotomie (operatie waarbij door middel van een luikje in de schedel weefsel wordt weggehaald) in een academisch ziekenhuis. Mijn klachten werden gehoord en erkend. Resultaat: ene oog gered, andere oog zicht voor 65% terug!

Context bij deze miniblog

Zelf kon ik niet veel over het onderwerp meningeoom in relatie tot oogklachten vinden. Ik heb wel een podcast beluisterd van twee jonge mensen die beiden (onnodig) blind zijn geworden na een meningeoomoperatie in hun hoofd in een streekziekenhuis. Mijn kernboodschap is: als je slecht zicht hebt en de klachten zijn niet verklaarbaar, wees alert! Zelf kreeg ik een verkeerde diagnose. Alles ging zo snel. En wat ik zei, werd niet gehoord. Ik kreeg geen erkenning voor mijn klachten. Ik heb enorm moeten vechten om op tijd geopereerd te worden. Ik kreeg in het streekziekenhuis nog te horen dat het ‘maar’ een meningeoom was, daar ging ik niet dood aan… en je was toch al bijna blind, en dat terwijl ik mijn zicht terugkreeg (van 5% naar 65%)! Veel artsen geven niet snel toe als zij iets verkeerd hebben ingeschat of gedaan.

Deel je ervaring in een miniblog!

Veel lezers herkennen zich in de situaties van anderen. Daarom hebben we de miniblog in het leven geroepen: een kort persoonlijk verhaal van maximaal 120 woorden waarin een grappige, ontroerende of verrassende situatie rondom het leven met minder zicht wordt beschreven. Doe je ook mee? Mail je miniblog naar communicatie@oogvereniging.nl. Dit mag anoniem, maar hoeft niet. De redactie behoudt het recht om verhalen in te korten of niet te plaatsen.