Tekst grootte

Nieuwe blog: De goede keuze

Nieuws
Geplaatst op: 2 november 2020

De start van mijn studie ging vanwege het coronavirus niet gepaard met veel introductieactiviteiten. Dat vond ik niet erg, ik ben niet zo’n feestbeest en ik kom immers op een hogeschool om te studeren.

De echte start was eigenlijk pas in de tweede week van september. Met onze projectgroep maakten we een plan voor de opdrachten die we uit moesten voeren. Plan gemaakt, dus in orde zou je denken.

Enige tijd later begon het mij steeds meer duidelijk te worden dat de manier van werken (veel samenwerken en veel praktijk) op het hbo mij niet ligt. Ik trok de conclusie dat de universiteit toch beter bij mij past. Praten met wat vrienden en kennissen hielp mij daarbij. Ik ontdekte ook dat Rechten toch niet echt mijn interesse heeft.

Nu zullen jullie echter denken: waarom kom je hier nu pas achter?

Ik ben altijd bang geweest om op kamers te gaan in een grote, vreemde stad. De universiteit was dus geen optie, omdat ik ver van een universiteit woon. Daarnaast zag ik geen toekomst in een talenstudie, dus ik zocht altijd een alternatief. Oh ja, en ik heb geen vwo-diploma, omdat mijn middelbare school geen vwo aanbood. Sowieso was ik vreselijk onzeker en ik had een slecht zelfbeeld. Tot slot: zelf hulp vragen vond ik moeilijk. Het was echter tijd geworden om mijn angsten flink aan te pakken. Ik wist het opeens: ik moet mijn dromen niet meer aan de kant zetten omdat ik beren op de weg zie. Ik heb geleerd dat er met talen toch meer mogelijk is dan ik heb gedacht. Zo lijkt het me bijvoorbeeld leuk om les te geven, maar ik zag het eerder nooit zitten, omdat ik een puberklas niet aan zou kunnen. Ik zou echter ook les kunnen geven aan kleine groepen volwassenen of werken in het afstandsonderwijs.

Wat betreft het op kamers wonen: ik wil al langere tijd naar een andere stad verhuizen en een minder ‘veilig’ leven leiden. De laatste jaren heb ik te vaak voor de veilige weg gekozen, en daardoor vind ik het leven vaak saai. Stiekem droom ik van een roedel buitenlandse vrienden, in het weekend zingen in bars, een semester in het buitenland studeren en spelletjesavonden. Het wordt tijd de stap naar een andere stad en een andere woning te maken.

Nu kan ik denken: KAN NIET, BEN BANG.

Ik kan echter ook denken: misschien kan het wel, laat ik eens uitzoeken hoe ik dat wel kan bewerkstelligen. Het is nu mijn plan om Europese talen en culturen te gaan studeren in Groningen, een brede studie waarin je je specialiseert in twee talen, waarna je veel kanten op kan en tijdens de studie kun je een half jaar in het buitenland studeren.

Het is een bachelorstudie, daarna kun je nog kiezen voor verschillende masters. De kanten die je op kunt? Vertalen, tolken, lesgeven, onderzoek doen aan de universiteit. Genoeg dus.

Voordat ik kan starten moet ik eerst drie vwo-certificaten halen. Omdat ik bij de groep ‘21+’ hoor heb ik geen volledig diploma nodig. Gelukkig kon ik meteen starten en het gaat tot nu toe hartstikke goed met de lessen.

Het wordt een grote stap, maar ik voel dat ik eraan toe ben om mijn leven om te gooien.

Om mijn blog af te sluiten wil ik jullie graag iets meegeven: maak geen keuzes op basis van angst. Ga niet voor je tweede keus, omdat je bang bent dat je eerste keus hem niet gaat worden. In het leven moet je soms risico’s nemen. Altijd voor de veilige keus gaan geeft je geen voldoening! Durf ook niet alleen te dromen, maar durf je dromen ook waar te maken. Maar wees natuurlijk wel realistisch.

Over Meindert Brouwer

Meindert Brouwer is 24 jaar, heeft RP en blogt voor de Oogvereniging over school, studie, vrije tijd en alle andere dingen die hem bezighouden.