Tekst grootte

Oogdag Groningen Drenthe, een knallend succes

Provincie Drenthe
Provincie Groningen
Vereniging
Geplaatst op: 2 november 2023 een vriendelijke gastheer en dame aan een ontvangstbalie met opvallende hesjes aan

Op zaterdag 21 oktober werd de Oogdag Groningen-Drenthe gehouden. In Van der Valk Hotel Groningen-Hoogkerk konden bezoekers lezingen en workshops bijwonen en langsgaan bij een beurs met onder andere hulpmiddelen. Met meer dan 170 bezoekers was de dag zonder meer een succes.

De Oogdag Groningen-Drenthe werd in het kader van het tienjarig jubileum van de Oogvereniging geopend door commissaris van de Koning van Groningen René Paas. Hij hield in een overvolle zaal een bevlogen toespraak, waarin velen zich konden herkennen. ‘Mensen zijn veel meer dan hun oogaandoening’, betoogde Paas. Ook noemde hij de relatief lage arbeidsparticipatie van mensen met een visuele beperking ‘een enorme verspilling van talent’.

Gevarieerd programma

Op het programma van de Oogdag stonden medische lezingen en workshops. Professor Jansonius (glaucoomspecialist  bij het UMCG) behandelde in zijn lezing de vraag of glaucoom genetisch kan worden voorspeld. Een verslag van deze lezing verschijnt later. De workshops over energiebalans en omgaan met verlies van zicht trokken een volle zaal. Op de beurs was het ‘heerlijk druk’, zoals een van de standhouders zei.

Als knaller was er een demonstratie aangepast schieten voor mensen met een visuele beperking. Op de parkeerplaats van het hotel stond een mobiele schietstand van de Koninklijke Nederlandse Schietsportassociatie. Wie wilde, kon met behulp van geluidstonen zelf schieten in de roos.

De Oogdag trok ruim 170 bezoekers – vooral mensen met beginnende slechtziendheid. De reacties waren over het algemeen positief: goed georganiseerd, zeer informatief en een warme sfeer.

Lustrumeditie

De Oogdag Groningen-Drenthe werd georganiseerd door vrijwilligers van de Oogvereniging in Groningen en Drenthe, zowel leden van patiëntengroepen als van de regionale afdelingen. Dit jaar vond de dag voor de vijfde keer plaats. In 2013 werd voor het eerst een Oogdag in Groningen georganiseerd om de oprichting van de Oogvereniging feestelijk te vieren. Dit was zo’n succes dat toen besloten werd de Oogdag tweejaarlijks te organiseren.

Online evaluatie

Heb je zelf deelgenomen aan de Oogdag? Wil je dan de online evaluatie invullen? De korte vragenlijst is te vinden op https://www.oogvereniging.nl/oogdaggroningen-drenthe/#feedback.

Een mooie opkomst zorgt voor een goed gevulde zaal

ritsert jansen voor een lessenaar voorin de zaal

Ritsert Jansen geeft een lezing over hoge myopie