Tekst grootte

Ooglijnquiz: energiekosten

Nieuws
Geplaatst op: 13 oktober 2022

Vraag

Doordat ik als slechtziende veel meer licht nodig heb, is mijn energierekening onevenredig veel hoger dan die van iemand zonder oogaandoening.

Waar of niet waar?

Antwoord

Dit is grotendeels niet waar. We hebben een medewerker van Koninklijke Visio laten uitzoeken wat gebruik van extra verlichting ongeveer per maand kost.

Een voorbeeld…

We rekenen voor het gemak een prijs van 70 eurocent per kWh. Wat betekent dat wanneer iemand extra verlichting wil laten branden?

Een kamer van 4.0m x 6.0m licht je uit door 4 LED-panelen van 40 Watt omgekeerd op een plank aan te brengen. Die 4 LED-panelen leveren samen een lichtstroom van 16.000 lumen. Voor deze kamer komt dat op een verlichtingssterkte van ongeveer 150 tot 200 lux uit.

Wat is deze persoon nu per maand kwijt aan energiekosten wanneer deze lampen 8 uur per dag branden?

40W x 4 lampen x 8 uur x 31 dagen = 39.680 Wh = 39,68 kWh

Aangezien elke kWh 0,70 euro kost, zijn dit maandelijkse kosten van 28 euro.

Natuurlijk is dit een voorbeeld om aan te geven dat iemand niet honderden euro’s extra kwijt is vanwege verlichting in huis.

Rekening houden met mensen met een beperking

Koepelorganisatie Ieder(in) heeft na Prinsjesdag aangegeven dat een plafond voor mensen die veel elektrische hulpmiddelen of apparatuur hebben niet werkt. Dit is door de politiek ook opgepakt en een motie waarin staat dat in de uitwerking van de plannen hier rekening mee gehouden moet worden.

Wanneer het gebruik onevenredig wordt is lastig te duiden. Dit hangt natuurlijk van veel factoren af; hoe je woont, hoe je huis geïsoleerd is en in welke mate ingezet is op duurzame energiedragers. En in hoeverre je door je beperking meer energie verbruikt dan iemand zonder beperking.

Energietoeslag

Voor mensen met een lager inkomen bestaat in 2022 en 2023 de mogelijkheid een energietoeslag aan te vragen >>