Naar de inhoud
Tekst grootte

Oogvereniging Noord-Holland blikt terug op productief 2024

Provincie Noord-Holland
Geplaatst op: 12 mei 2025

Wat is er een hoop gebeurd in Noord-Holland in 2024! Dit jaarverslag geeft een beeld van wat de vrijwilligers van Oogvereniging Noord-Holland zoal hebben gedaan om invulling te geven aan onze kerntaken: belangenbehartiging, informatievoorziening en ledencontact.

Belangenbehartiging

Er is samengewerkt met musea in verband met algemene toegankelijkheid,  zoals het Westfries museum in Hoorn en het Buitenmuseum in Enkhuizen. Vrijwilligers waren betrokken bij het ontwikkelen van toegankelijke rondleidingen in het Teylers museum te Haarlem en de Grote Kerk in Alkmaar.

Meer gemeenten in de provincie streefden naar inclusie. Zo werden onze ervaringsdeskundige vrijwilligers betrokken bij onder andere de actualisering of ontwikkeling van de Lokale Inclusie Agenda (LIA), zoals in de gemeente Schagen en de gemeente Castricum.

In Hoorn was een vrijwilliger betrokken bij het testen van nieuwe gemeentelijke plannen voor toegankelijke openbare ruimte. In Haarlem dragen vrijwilligers als ambassadeurs toegankelijkheid hun steentje bij.

Het is ons helaas niet gelukt om in twee gemeenten een korte, doelgerichte presentatie te geven voor sociale wijkteams. Overvolle agenda’s lieten dit niet toe. Daarentegen onderhoudt het sociale wijkteam Haarlem wel nuttige contacten met het plaatselijke Oogcafé, zowel om informatie te delen als op te halen.

Ondanks vele gesprekken met projectleiders en gemeenteambtenaren blijkt bij de herinrichting van het stationskwartier dijk en Waard nogal wat verschil te zitten tussen plannen en uitvoering, met als gevolg obstakels langs de nieuwe wandelroute Zuidtangent. Hoewel de knelpunten onder de aandacht zijn gebracht, inclusief een artikel in het Noordhollands Dagblad, heeft dit helaas niet tot een bevredigende oplossing geleid.

Voorlichting

Op de dag van de witte stok, 15 oktober, werd in Haarlem een succesvolle oversteekactie op een druk kruispunt georganiseerd. Ook waren we met een stand aanwezig bij de inloopdag van Visio Heerhugowaard en de seniorenbeurs in de Rijp. Er waren gastcolleges in het mbo en voor medische studenten van het VU Amsterdam.

In de gemeente Schagen werden 5 basisscholen bezocht, waar leerlingen in de bovenbouw via een vorm van ganzenbordspel kennismaken met meerdere vormen van beperking. Ook werd voorlichtingsmateriaal uitgeleend om spreekbeurten of presentaties mogelijk te maken.

Werkgroep kennisagenda visuele beperking door niet aangeboren hersenletsel (nah)

Bartiméus en Visio willen samen met de ervaringsdeskundige NAH van de Oogvereniging een kennisagenda opstellen om beter de problematiek van deze doelgroep in kaart te brengen. Er zijn twee teams besprekingen en ook een overleg op het verenigingsbureau in Utrecht geweest waar kernteamlid Marcel van Baar aan heeft deelgenomen.

Pilot cursus DigiVitaler

In samenwerking met Bibliotheek Kennemerwaard en met ondersteuning van Visio Heerhugowaard is in Alkmaar een succesvolle pilot betreffende de via de bibliotheek te volgen, landelijke, cursus DigiVitaler afgerond. De 5 cursisten  leerden navigeren op gezondheidswebsites als thuisarts.nl en apotheek.nl en weten de weg te vinden in hun eigen patiëntenportaal bij de huisarts en ziekenhuis of oogarts.

Resultaat: Stichting Digisterker gaat aan de slag om website en cursusmateriaal toegankelijker te maken zodat deze cursus op termijn via alle bibliotheken aan mensen met een visuele beperking kan worden aangeboden.

Oogcafés

Met de opening van ons 8e Oogcafé in Enkhuizen hebben we in bijna elke regio van de provincie een ontmoetingsplek voor onderling contact, gezelligheid en informatie. De meeste Oogcafés draaien goed, met uiteenlopende themas. Voor de coördinatoren van de acht oogcafés werd een bijeenkomst in Alkmaar georganiseerd, bedoeld om kennis en thema’s te delen en de plannen voor 2025 te bespreken.

Ledenactiviteiten

Naast al het serieuze werk dat verzet werd, was er ook ruimte voor ontmoetingsactiviteiten. Zo was er een tandemtocht vanuit Castricum, door de Kennemerduinen naar Wijk aan Zee en weer terug naar Castricum. Voor Jaap Hertog en Gerda Schuddeboom was dit, na vele jaren, de laatste keer dat zij hun expertise met het organiseren van tandemtochten inzetten. Het kernteam bedankt beiden voor de vele mooie tochten door het Noord-Hollandse landschap. In samenwerking met Sport-Z en gidsen van Ivn werd een duinwandeling vanuit Egmond aan Zee op touw gezet.

Maar dat was niet alles:

  • Het ROC-etentje in Amsterdam trok ook ditmaal veel gasten.
  • Daarnaast waren er rondleidingen in het Teylers museum te Haarlem en de Hortus van Alkmaar.
  • Er werd een bezoek gebracht aan het Buitenmuseum in Enkhuizen en een busexcursie naar de historische tuinen in Aalsmeer, inclusief een rondvaart over de Westeinder plassen.
  • Voor het eerst werd in wijkcentrum Overdie te Alkmaar een vrijetijdsmarkt georganiseerd, waar bezoekers zowel in gesprek konden met andere leden over hun hobby, als vertegenwoordigers van o.a de blindentribune van Azz ,Kubes en Groots Reizen. In een aparte ruimte van het wijkcentrum liet Stichting Komt het zien bezoekers theater met live audiodescriptie beleven.
  • Blikvanger was de zeilboot van Sailability.
  • Het jaar werd afgesloten met de goedbezochte Kerstmaaltijden in Bergen, Haarlem en Landsmeer.

Vrijwilligers bedankt!

Alles wat we doen valt of staat met de inzet van onze vrijwilligers. Ook in 2024 is het weer gelukt om namens Oogvereniging Noord-Holland de belangen van mensen met een visuele beperking te behartigen, voorlichting en gastcolleges te geven, leden via de Oogcafés onderling contact te bieden en tal van ledenactiviteiten te organiseren. De vrijwilligerslunch was dan ook een welgemeende blijk van waardering.

Warme groet, namens het kernteam

Annemarie de Hoogt, voorzitter
René Lunter, penningmeester
Marcel van Baar, coördinator digitalisering
Sandra van Leeuwen, coördinator voorlichting