Tekst grootte

Medicijnen Ozempic en Wegovy kunnen blindheid veroorzaken

Nieuws
Oogzorg
Geplaatst op: 11 juli 2024 Een persoon zet een spuit in zijn been

Het medicijn semiglutide, beter bekend onder de merknamen Ozempic en Wegovy, kan non-arterische anterieure ischemische optische neuropathie of NAION veroorzaken. Hierbij raken de slagaders verstopt die de oogzenuw van bloed voorzien. Dit veroorzaakt slechtziendheid en in sommige gevallen zelfs blindheid.

Semiglutide wordt voorgeschreven aan mensen met diabetes, maar is ook populair als afslankmiddel. Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit Harvard hebben ontdekt dat mensen die diabetes hebben en semiglutide gebruiken, vier keer zo veel kans hebben op de oogziekte NAION. Voor mensen met overgewicht en obesitas, is het risico op deze oogaandoening zelfs meer dan zeven keer zo groot. Hun bevinden zijn terug te lezen in JAMA Ophthalmology.

Meer onderzoek nodig, maar advies om op te passen

Volgens de onderzoekers is er meer onderzoek nodig naar de link tussen semiglutide en AION. Maar voor mensen die al een bestaande oogaandoening hebben, zoals glaucoom, is het advies om voorzichtig te zijn met Ozempic en Wegovy. Bespreek met je oogarts of je deze middelen kunt gebruiken en wat de risico’s kunnen zijn.