Terugblik Nationaal Oogcongres 2025
Geplaatst op: 10 juli 2025Op zaterdag 28 juni vond in de Jaarbeurs in Utrecht het Nationaal Oogcongres 2025 plaats. Met meer dan 400 deelnemers was het congres, georganiseerd door het Oogfonds en de Oogvereniging, een groot succes. De dag stond in het teken van de nieuwste medische inzichten, persoonlijke verhalen en waardevolle ontmoetingen tussen professionals, patiënten en andere betrokkenen.

Kennisdeling over leefstijl en persoonlijke zorg
Het ochtendprogramma begon met een gezamenlijke opening door Carin Hoorn-Lammers (directeur Oogvereniging) en Meta Neeleman (directeur Oogfonds), gevolgd door een drie inspirerende plenaire lezingen. Prof. dr. Rob Collin beet het spits af met een boeiend verhaal over gepersonaliseerde behandelingen voor erfelijke oogaandoeningen. Daarna inspireerde oud-topschaatster Barbara de Loor met haar visie op de positieve invloed van sport en beweging op de gezondheid. En natuurlijk was het niet alleen maar theorie: ze zette de hele zaal letterlijk in beweging! Tot slot liet prof. dr. Caroline Klaver zien hoe leefstijlkeuzes het verloop van oogziekten kunnen beïnvloeden.
Sessies over oogaandoeningen
In de middag doken de bezoekers in een rijk aanbod van parallelsessies, elk gericht op een specifiek thema. Van glaucoom en erfelijke netvliesaandoeningen tot hoornvliesproblemen, maculadegeneratie, opticus atrofieën en hoge bijziendheid: voor iedere bezoeker was er relevante en actuele informatie. Onderzoekers en oogartsen deelden de laatste ontwikkelingen, behandelmogelijkheden én uitdagingen. Innovaties als genetische pleisters, selectieve laserbehandelingen en alternatieven voor hoornvliestransplantaties werden op toegankelijke wijze gepresenteerd.
Hoopvolle boodschap
De sessies boden niet alleen kennis, maar ook hoop. Zo bleek uit de lezingen dat leefstijl een cruciale rol kan spelen in het voorkomen van achteruitgang bij aandoeningen zoals leeftijdsgebonden maculadegeneratie en hoge bijziendheid. Ook werd er stilgestaan bij genetische diagnostiek en de mogelijkheden die dit biedt voor vroegtijdige opsporing en behandeling van erfelijke aandoeningen. De bijdrage van optometristen aan de behandeling met medische contactlenzen liet zien hoe samenwerking in de oogzorg tot betere resultaten kan leiden.
Na een intensieve dag vol inzichten en ontmoetingen werd het congres afgesloten met een informele borrel, waar deelnemers volop konden napraten en netwerken. We kijken terug op een geslaagde dag en bedanken alle deelnemers, sprekers en collega’s bij het Oogfonds en de Oogvereniging voor hun enthousiasme op deze inspirerende dag.