Tekst grootte

Test ontwerp van mal voor nieuw model stembiljet

Nieuws
Verkiezingen
Geplaatst op: 19 augustus 2021

Het wetsvoorstel met de toelichting zijn te vinden via de website van de Tweede Kamer.

Het wetsvoorstel moet nog door de Tweede en Eerste Kamer worden behandeld. Het is dus (nog) niet zeker dat er ook daadwerkelijk experimenten met een nieuw model stembiljet gaan plaatsvinden.

In opdracht van het ministerie van BZK wordt gewerkt aan een mal die in combinatie met een audiovoorziening door kiezers met een visuele beperking kan worden gebruikt om met het nieuwe model stembiljet een stem uit te brengen, voor het geval er een experiment met een nieuw model stembiljet kan plaatsvinden. Binnenkort wordt het ontwerp van deze mal getest. Het gaat om een zogenoemde kwalitatieve test met in totaal 68 testdeelnemers (20 blinde testdeelnemers en 48 slechtziende testdeelnemers).

De locaties waar de test zal plaatsvinden zijn alle op korte loopafstand van een treinstation. Er is desgewenst begeleiding mogelijk van treinstation naar testlocatie.
De reiskosten voor deelname aan de test worden vergoed.

Het ministerie van BZK heeft over deze test overleg met de organisaties binnen Kennis Over Zien.

De respondenten die aan de gebruikerstest deelnemen worden in 4 groepen verdeeld:

 1. mensen die blind zijn (restvisus onder 0.05);
 2. mensen die slechtziend zijn (restvisus onder 0.3 of koker < 30 graden):
  1. Kokervisus met een koker < 30 graden. Bijvoorbeeld RP (retinitis pigmentosa);
  2. Aantasting van de centrale visus. Bijvoorbeeld MD (maculadegeneratie);
  3. Overige oogaandoeningen (vlekken, glaucoom etc.).

Wanneer en waar is de test met blinde testdeelnemers?

De test voor blinde testdeelnemers staat gepland op donderdag 9 september 2021 tussen 09.00 uur en 18.30 uur, en vindt plaats in Amersfoort (kantoorgebouw Regus, op 2 minuten lopen van Amersfoort Centraal Station). De test zal ongeveer 1 uur duren.

Wanneer en waar is de test met slechtziende testdeelnemers?

De testen voor slechtziende testdeelnemers staan gepland op dinsdag 14 september 2021, tussen 09.00 uur en 21.00 uur, en op donderdag 16 en vrijdag 17 september 2021, tussen 09.00 en 17.00 uur. Op dinsdag 14 september vindt de test plaats in Zwolle (trainingscentrum BCN Zwolle, direct naast Zwolle Centraal Station). Op donderdag 16 en vrijdag 17 september vindt de test plaats in Den Haag (ministerie van BZK, op 5 minuten lopen van Den Haag Centraal Station). Als testdeelnemer bent u op één van deze dagen aanwezig. De test zal ongeveer 60 tot 90 minuten duren.

Op de testlocatie is een leesloep met verlichting aanwezig (diameter glas 115 mm, 3x vergroten, detailgedeelte 6x vergroten, tenminste 3.000 lux).
De test begint met het invullen van het stembiljet met behulp van het overzicht van kandidaten met grote letters. Daarna wordt getest met de mal met audiovoorziening.

Hoe meld ik mij aan?

OSAGE B.V. organiseert de test en voert de test in opdracht van het ministerie van BZK uit.

Heeft u belangstelling om aan de test deel te nemen en bent u kiesgerechtigd (dat wil zeggen 18 jaar of ouder)? Stuur dan uiterlijk zondag 5 september 2021 een e-mail naar aanmeldingtest@osage.nl.

Telefonisch aanmelden is ook mogelijk, op maandag tot en met donderdag van 09.00 tot 12.00 uur via 06-21 30 74 49. Buiten deze tijden kunt u een boodschap en uw telefoonnummer inspreken, dan wordt u teruggebeld.

Bij uw aanmelding vermeldt u de volgende gegevens:

 1. E-mailadres waarop u verdere informatie wilt krijgen over de test;
 2. Telefoonnummer waarop u bereikbaar bent (in verband met het inplannen van de deelname aan de test; bij voorkeur een 06-nummer);
 3. Leeftijd Hiernaar wordt gevraagd omdat het voor de kwalitatieve test van belang is dat er testpersonen zijn van 18 tot 65 jaar en van 65 jaar en ouder;
 4. Aanduiding visuele beperking
  blind (restvisus onder 0.05);
  slechtziend, kokervisus met een koker < 30 graden. Bijv. RP (retinitis pigmentosa);
  slechtziend, aantasting van de centrale visus. Bijv. MD (maculadegeneratie);
  slechtziend, overige oogaandoeningen (vlekken, glaucoom etc.).
 5. In staat om braille te lezen? Ja/Nee
 6. Dagen/tijdstippen waarop u verhinderd bent
  9 september (testdag blinden)
  14 september (testdag slechtzienden)
  16 september (testdag slechtzienden)
  17 september (testdag slechtzienden)
 7. Of u prijs stelt op begeleiding van treinstation naar testlocatie Ja/Nee.

Wat u verder moet weten

Met uw gegevens wordt vertrouwelijk omgegaan; ze worden uitsluitend gebruikt voor de organisatie en uitvoering van de test. Dat geldt ook voor camerabeelden die tijdens de test kunnen worden gemaakt (om te analyseren hoe de mal wordt gebruikt en te kunnen bepalen of er iets verbeterd moet/kan worden en zo ja wat). De rapportage die van de test wordt gemaakt is niet naar personen herleidbaar.