Tekst grootte

Thuiswerk-activiteiten voor geleidehonden en hun baas!

Geleidehonden
Nieuws
Geplaatst op: 19 maart 2020

Door: Themagroep Geleidehondengebruikers

  • Met mooi weer: ga lekker naar buiten, naar het park in de buurt. Laat uw hond niet alleen lekker spelen en rennen, maar doe ook eens wat appèl oefeningen in het park. Denk aan ‘zit’, ‘af’, ‘sta’, ‘hier’, ‘blijf’ (op korte en lange afstand en als uw hond dat kan, uit zicht). Bouw dit rustig op. Vraag eerst eens een ‘zit’ als hij naast u is, vraag daarna een ‘zit’ op een meter afstand, daarna op 1,10 meter en u zult zien: over 3 weken kan uw hond het misschien wel op 3 meter, of op 10…
  • Leer uw hond iets nieuws! Een leuk trucje, wat niet zo heel moeilijk is om aan te leren, is om uw hond een rondje te laten rennen om een paaltje, boom of pion. Ga als volgt te werk: zoek een paaltje op in uw buurt, zet uw hond naast u, en leid hem met een snoepje in uw hand, om het paaltje. Voor onze links werkende honden is het het makkelijkste om de hond links naast u te zetten, en hem dan met de klok mee om het paaltje te leiden. Geef de oefening een naam (bijvoorbeeld: ROND). Snapt uw hond dat ‘rond’ betekent dat hij om een paaltje moet? Probeer dan of hij het zonder snoepje kan, en beloon hem pas als hij rond geweest is. Bouw hierna heel rustig de afstand op. 1 stap achteruit, dan 2, dan 3 etc. Kijk eens hoe ver u komt in 3 weken!
  • Vermaak uw hond bij slecht weer binnen. Appèl kan ook binnen!
  • Verstop binnen snoepjes en laat uw hond die zoeken.
  • Er zijn online tal van spelletjes te koop om uw hond mee bezig te houden. Het kan gelukkig ook goedkoper. Verstop een koekje onder een handdoek. Maak het steeds ingewikkelder. Vouw de handdoek dubbel, in vieren, rol hem op of stop het koekje in de punt van een theedoek en leg er een niet te strakke knoop in.
  • Iets weggooien om te apporteren is misschien niet zo handig in huis. Maar leer je hond te gaan zitten of leggen waar jij dat hebt aangeduid. Loop bij de hond weg en leg de bal helemaal aan de andere kant van de kamer. Loop nu naar een willekeurige andere plek en geef de hond opdracht de bal te pakken en te brengen. Voor het leren van apporteren zijn ook online leuke filmpjes te vinden.u naar een willekeurige andere plek en geef de hond opdracht de bal te pakken en te brengen. Voor het leren van apporteren zijn ook online leuke filmpjes te vinden.

En ga – zolang het nog kan en mag – lekker met uw hond aan de wandel! Ook een nutteloos blokje om zonder doel is gezond voor hond en baas!