Tekst grootte

Toch gewoon mijn kop koffie!

Glaucoom
Nieuws
Geplaatst op: 23 juni 2022

door: Murk Schaafsma

In het artikel werd gesteld dat cafeïne de oogdruk en de kans op glaucoom zou verhogen bij mensen die erfelijk belast zijn. Is het beter om helemaal geen cafeïne meer te nemen? Maar hoe word je dan ’s ochtends wakker? De reeds uitgevoerde onderzoeken stellen de koffieliefhebber gerust.

Bevolkingsonderzoek

Het artikel in OOG Glaucoom verwijst naar een statistische studie naar een groot bestaand bevolkingsonderzoek in Engeland gecombineerd met de UK-biobank. De totale studie betrof ca. 120.000 deelnemers, met verschillende onderzoeken zoals naar de relatie tussen cafeïne en oogdruk en de relatie tussen cafeïne en glaucoom. Tevens werden de onderzoeken gecombineerd  met de genetische gegevens over glaucoom in het DNA van de deelnemers opgeslagen in de UK-biobank.

Uitkomsten

Zoals al uit eerdere studies was gebleken is er een zwak verband met juist een iets lagere oogdruk (-0,10 mmHg) bij normaal gebruik van cafeïne (koffie/thee).Maar bij mensen met een hoge oogdruk en met een hoge cafeïne consumptie (meer dan ca 5 koppen koffie of 10 koppen zwarte thee per dag*1) plus daarbij ook een sterke genetische belasting, is er een verband met een iets hogere oogdruk (+0,35 mmHg).

Bij mensen die geen sterke genetische belasting voor hogere oogdruk hebben blijkt het gebruik van cafeïne geen invloed te hebben op het wel of niet hebben van glaucoom. Ben je echter wel sterk erfelijk belast en heb je een redelijke tot hoge cafeïne consumptie (meer dan ca. 4 koppen koffie of 8 koppen zwarte thee per dag*1), dan komt glaucoom bijna 4 keer vaker voor.

Wat betekenen deze cijfers voor mij?

Aangezien er (nog) geen test bestaat die bepaalt of er een sterke genetische belasting aanwezig is, is dat dus niet makkelijk te bepalen. Komt glaucoom veel voor in de familie, kan dit natuurlijk wel een aanwijzing zijn voor een erfelijke belasting.

 

*1: Koppen koffie van gemalen bonen en verse thee. Frisdranken en energy drinks met cafeïne tellen ook mee. Oploskoffie bevat minder cafeïne.