Tekst grootte

Van Wintercircus naar theater

Nieuws
Geplaatst op: 2 november 2021

De eerste jaren van Komt het Zien’ werden enkel de voorstellingen van het Wintercircus van audiodescriptie voorzien. Nu richt Komt het Zien! Zich op theatervoorstellingen en manifestaties. Het aanbod breidt zich met elk nieuw theaterseizoen uit. Komt het Zien! benadert zelf theaters met de vraag of ze een specifieke voorstelling met blindentolk willen programmeren, maar het komt ook voor dat theaters Komt het Zien! vragen om één van hun voorstellingen van audiobeschrijving te voorzien.

Arlette vertelde dat haar blindentolken allen een toneelachtergrond hebben. Als voorbereiding bestuderen ze een opname van de te tolken voorstelling en maken ze een soort script. De tolk kan namelijk enkel beschrijven wanneer er op het podium even niet gesproken of gezongen wordt. Het vraagt van de tolken een gedegen voorbereiding, maar ze moeten ook goed kunnen improviseren, als het op het podium plots anders gaat, bijvoorbeeld omdat acteurs per vergissing een hele dialoog overslaan. We vonden het allen een erg geslaagde en prikkelende presentatie.

Programmering

Komt het Zien! tolkt dit seizoen voorstellingen in Groningen, Assen en Leeuwarden. Op zaterdag 11 december kan je de musical The Sound of Music met een blindentolk in Leeuwarden volgen. Eind mei wordt een toneelstuk van het NNT in Groningen getolkt.

De agenda is te vinden op www.komthetzien.nl.