Tekst grootte

Veel belangstelling voor de Oogdag in Friesland

Ervaringsverhaal
Nieuws
Oogvereniging 10 jaar
Provincie Friesland
Geplaatst op: 25 april 2023

In het kader van het 10-jarig jubileum van de Oogvereniging organiseerde het kernteam Friesland een geslaagde Oogdag in de Kurioskerk in Leeuwarden. Het doel was om informatie te geven voor mensen met een slechter wordend zicht.

Opening met Avine Fokkens

De dag werd geopend door mevrouw Avine Fokkens, gedeputeerde van de provincie Friesland met in haar portefeuille openbaar vervoer. Van de gelegenheid werd gebruik gemaakt om aan mevrouw Fokkens een zogenaamd blauwboek te overhandigen, een boek met ervaringen van mensen met een visuele beperking met het openbaar vervoer in Fryslân.

Na het in ontvangst nemen van de notitie liet mevrouw Fokkens door middel van een hamerslag de kerkklokken luiden als teken van de opening van de Oogdag.

Het ouder wordende oog

In het oog sprong deze dag de waardering voor de beide lezingen.

De eerste lezing was van oogspecialist drs. Anita van Dijk over het ouder-wordende oog. Wij waren blij verrast dat er zoveel mensen naar deze  lezing waren gekomen. De opbouw van de lezing om het oog van ‘buiten naar binnen’ te bespreken is heel duidelijk en verhelderend geweest. Mensen hebben er werkelijk wat van opgestoken vertelden zij.

Positieve gezondheid

De tweede lezing was van mevrouw Thea Westerink van GGD-Fryslân over positieve gezondheid.

Een pleidooi om anders naar gezondheid te kijken dan voorheen. We zijn niet onze beperking, maar zoveel meer dan dat. Niet van wat is niet meer mogelijk, maar wat kan ik nog wel en hoe kan ik dat optimaal benutten. Wat is belangrijk in mijn leven, daarvoor opkomen. De spreker gaf echter aan dat de oudere generatie daar vaak nog niet van doordrongen is om hier assertief in te zijn . Er wordt nog te veel afwachtend gereageerd op de ‘witte brigade’.

Elkaar ontmoeten en vele activiteiten

Tijdens deze dag was er volop gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie en informatie op te halen.

Leden en niet-leden kregen de kans om kennis te maken met de moderne hulpmiddelen voor zowel binnens- als buitenshuis. Ook werd de betekenis van vrijetijdsbesteding getoond door een expositie van schilderijen en beeldhouwwerk van klei en van speksteen door getalenteerde leden van de Oogvereniging.  Bezoekers waren in de gelegenheid om een schilderworkshop en een workshop speksteenbewerken te volgen. Men kon ook de mogelijkheid verkennen van theaterbezoek en passend lezen. De stand van de Oogvereniging heeft op deze dag een aantal potentiële leden kunnen noteren.

Het kernteam en alle vrijwilligers kijken tevreden terug op deze Oogdag.

Door: Nico Smits