Tekst grootte

Voorlichters gezocht

Provincie Groningen
Vacatures
Geplaatst op: 2 maart 2023 proefpersonen wandelen over een geleidelijn

Word jij ook met je stok bijna door een fietser overreden? Of heb je ook al meegemaakt dat een auto voor je herkenningsstok of geleidehond niet spontaan stopt? Als Oogvereniging regio Groningen willen wij andere weggebruikers bewustmaken hoe om te gaan met blinden en slechtzienden in het verkeer. In het bijzonder geven wij verkeerslessen aan de hoogste klassen van de basisschool in de provincie Groningen. Jong geleerd is oud gedaan. Kom jij ons team van voorlichters versterken?

Wat zijn de verkeerslessen?

Sinds enkele jaren geven wij in het kader van het Verkeerseducatieprogramma van de provincie Groningen verkeerslessen aan groepen 7 en 8 van de basisschool. Deze voorlichtingslessen vinden overal in de provincie Groningen plaats.

Tijdens de verkeersles vertel je over de betekenis van de witte stok en leg je uit hoe om te gaan met blinden en slechtzienden in het verkeer. Vanzelf komen ook andere aspecten van leven met een visuele beperking aan bod. Daarna laat je de leerlingen met witte stok en slaapmasker opeen route lopen. Zo kunnen ze zelf ervaren hoe ze vertrouwend op andere zintuigen dan zien, hun weg moeten vinden. Dit wordt in groepjes van twee gedaan. Zo kan de ene leerling de andere begeleiden. Een verkeersles duurt ongeveer anderhalf uur.

Wat moet je kunnen en durven?

  • Je bent zelf blind of slechtziend. Zo kan je uit je eigen ervaring spreken.
  • Je moet bereid zijn om open over je visuele beperking te vertellen.
  • Je moet het leuk vinden om om te gaan met groepen 7 en 8 van de basisschool.

Wat kan je verwachten?

Je krijgt op voorhand een kort draaiboek en alle benodigde materialen. Je kan met vragen bij onze coördinator terecht. Samen met een ervaren voorlichter verzorg je de verkeerslessen. Al doende leer je het. Na de les kun je je ervaringen delen met onze coördinator.

Wat levert het je op?

  • Je hebt in de leerlingen een enthousiaste en geïnteresseerde groep.
  • Je levert een bijdrage aan een betere bewustwording van blinden en slechtzienden in het verkeer.
  • Je krijgt een onkosten- vergoeding voor reiskosten.

Meer informatie en aanmelden

Voor meer informatie of aanmelden kan je een mail sturen naar groningen@oogvereniging.nl of telefoneren naar 06-1527 2269.

Na je aanmelding volgt een kennismakingsgesprek met onze coördinator.