Ook komen er nog steeds nieuwe hulpmiddelen bij. Zo is op dit moment het hulpmiddel N-Vibe in ontwikkeling en kan dit wellicht een waardevolle aanvulling zijn op de reeds bestaande apps. Veel bestaande apps zijn namelijk te gebruiken in combinatie met de voice-over, maar met de N-Vibe kun je je laten navigeren op basis van trillingen.
Maar hoe vind je dan je weg in een gebouw zoals in een school, bibliotheek of ziekenhuis? De reeds bestaande navigatie-apps zijn helaas vaak onnauwkeurig en daarom ontwikkelt Bartiméus hiervoor een app die je in een gebouw naar de plek leidt waar je moet zijn.
De indoor navigatie-app
Bartiméus werkt met steun van de AFAS Foundation aan een navigatie-app die helpt om vlekkeloos van A naar B te komen. Met de app kun je bepalen waar je bent in het gebouw, wat er in je buurt zit en je kunt je route plannen. Zo kun je als je slechtziend of blind bent straks zelfstandig de juiste balie in het ziekenhuis bereiken. Of het loket in het gemeentehuis.
Gebouw in 3D
De indoor navigatie-app is een doorontwikkeling van de Virtuele Geleidelijn app. Beide apps werken met dezelfde techniek: het in kaart brengen van een gebouw in 3D. Maar bij de Virtuele Geleidelijn app gebeurde dit handmatig. Bij deze nieuwe navigatie-app wordt er een scan gemaakt waarmee een heel gebouw in kaart wordt gebracht, inclusief alle ruimten, trappen en liften. Zodra je de app opstart, vertelt deze waar je in het gebouw bent en kun je van A naar B navigeren. Trillingen, geluid en visuele informatie wijzen je de weg naar de bestemming die je hebt opgegeven.
Zelfstandig op pad
Mensen met een visuele beperking kunnen zo zelfstandig hun weg vinden. Dat lukt nu vaak niet omdat ze de bewegwijzering niet kunnen lezen en er geen andere hulpmiddelen beschikbaar zijn. Als je zelfstandig naar het museum wilt of in een ziekenhuis moet zijn, dan is de 3D-techniek ideaal. Het levert je veel vrijheid op en je bent niet afhankelijk van andermans hulp.
Basisversie app binnenkort beschikbaar
Pilotlocaties zoals het Rijksmuseum, het Diagnostisch Centrum van Bartiméus in Zeist en het Utrechtse Diakonessenhuis zijn inmiddels gescand. De basisversie van de indoor navigatie-app wordt dus volop getest en naar verwachting zal deze begin volgend jaar beschikbaar zijn voor de iPhone. Hierbij geldt wel dat men zich in eerste instantie richt op mensen die slecht zien. Daarna wordt de techniek ook afgestemd op de behoeften van mensen die blind zijn. Maar de app is handig voor iedereen, ook als je geen beperking hebt. Indoor navigatie is immers een grote wens van heel veel mensen.
Bron:
https://bartimeusfonds.nl/zelfstandiger-met-nieuwe-navigatie-app/, 6 januari 2022