Tekst grootte

Zonnetje, terras én voldoende ruimte voor voetgangers met visuele beperking

Nieuws
Geplaatst op: 28 april 2021

Naast het bewaken van veiligheid en het in acht kunnen nemen van de afstandsregels is de toegankelijkheid van de openbare ruimte ook erg belangrijk.

Veilig én toegankelijk

Kunnen mensen met een visuele beperking hun weg naar de supermarkt nog vinden? Of verdwalen zij tussen de tafeltjes van het terras? Is het misschien nodig om de stoelen en tafels zo neer te zetten dat de geleidelijn vrij blijft en dat de blinde/slechtziende bezoeker het terras ook kan vinden?

Geleidelijnen zijn voor mensen met een visuele beperking van groot belang om op een veilige manier hun weg te vinden in de openbare ruimte, het is van belang dat deze routes vrij van obstakels blijven. De Oogvereniging en de samenwerkende expertise-organisaties uit het oogveld vragen aandacht voor dit kleine beetje extra ruimte zodat we gezamenlijk veilig van een mooie zomer op het terras kunnen genieten.

Praktische tips

Wellicht vraagt u zich als horecaondernemer of gemeente nu af hoe u dit het beste kunt aanpakken. De Oogvereniging en haar samenwerkingspartners hebben een gezamenlijk document opgesteld over de toegankelijkheid van openbare ruimtes binnen de anderhalvemetersamenleving, zodat genieten op een terras ook weer “normaal” wordt. U vindt deze tips op de website van de Oogvereniging.

Meer informatie

Hebt u vragen over hoe een terras en de omliggende ruimte toegankelijk blijft voor iedereen? Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Ooglijn via ooglijn@oogvereniging.nl of bellen naar 030-2945444.