Tekst grootte

Zwemmen met je geleidehond!?

Geleidehonden
Geplaatst op: 4 april 2023

Door Dominieke Bos

 

Voordat de corona pandemie haar intrede deed in Nederland, gaven Nike en ik als ambassadeurs een boeiende les over geleidehonden op een basisschool. Een half uur lang werden mijn verhaal en de vragen van de kinderen door elkaar heen gevlochten. In het kader van gezond bezig zijn samen met mijn hond, stak een meisje haar vinger op en vroeg: “ Maar juf…. Hoe doet u dat dan bij het zwembad? Als de hond altijd met u mee is, zwemt de hond dan ook baantjes naast u als u baantjes gaat zwemmen?”

 

Enkele tellen in gedachten, op zoek naar het antwoord op deze vraag, werd ik door mijn fantasie meegenomen. De vraag was logisch en aandoenlijk. Hoe gezellig zou dat nou toch eens zijn! Ik, samen met mijn hond baantjes trekken? Op z’n hondjes of op de rug, borstcrawl of watertrappelend. Wij samen heen en weer, samen hijgend door gebrek aan conditie. Geen hond die het opvalt, want de hond hoort toch zijn blinde baas te begeleiden? Ook in het zwembad. En tegelijkertijd een niet alledaags gezicht. 

 

Voor het zover is moet Nike nog wel even oefenen. Als blindengeleidehond is hem het water afgeraden en het zwemmen zonder grond onder zijn poten ziet Nike momenteel niet zitten. Tenzij de enige optie een leven zonder die ene stok is, die wij nou net in het water hebben gegooid.  Zijn record van zwemmen in het diepe staat op dit moment op warme dagen op 2 meter. 

 

Dan ben ik weer even terug in de realiteit.  “Mijn hond heeft nog geen zwemdiploma,” antwoord ik lachend. “Dus hij blijft aan de kant liggen”  

De klas had aan de lach in mijn stem wel door dat ik een grapje maakte. 

Maar toch….. dat zwemdiploma…. Mijn gedachten gingen weer verder…. Die is zo gek nog niet….. Tenslotte had mijn eerste huishondje op een sportdag van de hondenschool in een meterslange bak zijn zwemdiploma gehaald. Wie weet ligt dat geluk Nike ook nog eens te wachten. En ook het samen zwemmen is mogelijk. Op de laatste dag voor de start van het winterseizoen van een buitenzwembad. Hond en baas mogen dan een middag samen zwemmen. 

Misschien ben ik toch door het meisje van groep 8 op een idee gebracht. Moet ik het toch eens met Nike samen gaan doen. Baantjes trekken tijdens de hondenzwemdag van het buitenbad.  

 

Nike heeft nog een half jaar om te oefenen en meters te maken. Ik heb een half jaar de tijd om mijn badpak te passen en me in te stellen op die ene ijskoude herfstachtige winderige zondag eind september. 

Moedig jij ons aan met koek en zopie?