Welke medicamenteuze behandeling iemand met glaucoom krijgt, hangt af van welke vorm van glaucoom de patiënt heeft, de hoogte van de oogdruk en van eventuele bijkomende oogheelkundige afwijkingen. Zo worden sommige medicijnen liever niet gebruikt als er al een staaroperatie heeft plaatsgevonden.
Keuze medicijnen bij glaucoom
Bij de keuze voor een bepaald medicament is het oogboldrukverlagend effect van groot belang. Niet alle oogdruppels geven evenveel oogdrukdaling. De keuze hangt dan ook samen met de hoogte van de onbehandelde oogdruk. Daarnaast hebben sommige druppels specifieke eigenschappen (al dan niet wetenschappelijk bewezen), zoals een mogelijk beschermende werking op de oogzenuw of het verbeteren van de doorbloeding.
Hoofdgroepen medicamenten
We onderscheiden de volgende hoofdgroepen van medicamenten:
1. De bètablokkers
(o.a. Beta-Ophtiole®, Betagan®, Betoptic®, Carteabak®, Glauconex®, Loptomit®, Nyogel®, Teoptic®, Timoptol®, Timo-COMOD®). Deze middelen remmen de aanmaak van kamerwater.
2. Adrenerge agonisten
Men onderscheidt hier niet-selectieve en alfa-2-selectieve adrenerge agonisten. Tot de niet-selectieve groep rekent men Diopine®. Dit product verhoogt de afvoer van kamerwater. De alfa-2-selectieve groep (Alphagan® en Iopidine®) behoort tot de nieuwere generatie glaucoommiddelen.
3. Koolzuuranhydraseremmers
(oogdruppels Azopt® en Trusopt® en tabletten Diamox®). Deze medicamenten werken door een vermindering van de aanmaak van kamerwater.
4. Prostaglandineagonisten
(Lumigan®, Travatan® en Xalatan®). Ook deze groep van medicamenten verlaagt de oogdruk door een toename van de afvoer van kamerwater.
5. Parasympathicomimetica
(isoptocarpine, pilocarpine). Dit betreft de zogenaamde miotica, een groep van medicamenten die voornamelijk gebruikt wordt bij het geslotenkamerhoekglaucoom.
6. Combinaties
(vaste combinaties: Cosopt®, Normoglaucon®, Xalacom®, Duotrav®).
Het zou te ver voeren om alle mogelijke combinaties van medicijnen bij glaucoom te bespreken. Het belangrijkste is te vermelden dat veel producten gecombineerd kunnen worden en dat dankzij de nieuwere producten (groep 2-4) het aantal medicamenteuze behandelingsmogelijkheden fors is toegenomen.
Belang bijsluiter
Meer informatie over effectiviteit en bijwerkingen vindt u in de patiëntenbijsluiter van de betreffende producten (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen). Uw arts zal op basis van werking en bijwerkingen bepalen welk medicament voor u het meest geschikt is.
Bereid uw vragen aan uw oogarts voor
Hebt u vragen over uw medicijnen bij glaucoom, stel ze aan uw oogarts of bel voor uw bezoek aan de oogarts de Ooglijn van de Oogvereniging om u goed voor te bereiden op uw bezoek aan uw oogarts.
Als u twijfelt of de oogdruppels die u van uw apotheker ontvangt dezelfde zijn als u voorgeschreven heeft, vraag dit dan zeker na bij uw oogarts. Het is immers in uw belang dat u de juiste medicijnen bij glaucoom gebruikt.
Informatieoverzicht Glaucoom
Wilt u weten welke andere webpagina’s er bij de Oogvereniging beschikbaar zijn over de diagnose en behandeling van glaucoom, en eventuele hulpmiddelen die u kunt gebruiken? Bezoek dan het Informatieoverzicht Glaucoom.