Meestal wordt glaucoom eerst behandeld met medicijnen (oogdruppels). Daarna kan een laserbehandeling volgen of een microchirurgische behandeling. Met een goede behandeling kan de schade aan de oogzenuw en dus de gezichtsvelduitval worden gestopt of vertraagd. Behandeling van glaucoom is er altijd op gericht de oogdruk te verlagen.
Oogdruppels bij glaucoom
Glaucoommedicatie wordt meestal gegeven in de vorm van oogdruppels, soms in de vorm van gel, zalf, tabletten of capsules. Zij kunnen op twee manieren hun effect uitoefenen: door het verbeteren van de afvoer van het kamerwater of door het verminderen van de aanmaak ervan. In vele gevallen kan medicamenteuze therapie van het glaucoom gedurende vele jaren de oogdruk op een niveau houden waarbij geen verdere schade optreedt.
Oogdruppels komen voor in vele verschillende sterktes en combinaties. Over het algemeen zal de oogarts de geringste hoeveelheid en concentratie medicijnen gebruiken met het beste resultaat en de minste bijwerkingen.
Bijwerkingen
Al deze medicijnen, die er op gericht zijn om de oogdruk te verlagen, kunnen bijwerkingen hebben. De bijwerkingen kunnen merkbaar zijn in het oog zelf, maar ook elders in het lichaam. Oogdruppels zullen namelijk met het traanvocht naar de neus afgevoerd worden. De binnenzijde van de neus is bekleed met slijmvlies waarin vele bloedvaatjes aanwezig zijn. Door opname in deze bloedvaatjes kunnen de oogdruppels in het bloed terecht komen en vervolgens overal in het lichaam, dus ook bijvoorbeeld in de longen, het hart of de hersenen.
Oogdruppels kunnen een prikkelend gevoel in het oog geven, ze kunnen wazig zien veroorzaken. Ook kunnen ze pijn in of achter het oog veroorzaken. Soms wordt na druppelen het oog rood, of wordt de pupil nauw. Tabletten kunnen bijvoorbeeld maagklachten geven, verminderde eetlust, of tintelingen in handen of voeten. Ook kunnen ze een vermoeid gevoel geven en zelfs psychische veranderingen teweegbrengen.
Sommige oogdruppels kunnen aanleiding geven tot benauwdheid. Daarom is het van belang dat patiënten die tevens last hebben van de longen of het hart dit melden aan hun oogarts, zodat deze daarmee rekening kan houden bij de keuze van het medicament. Niet alle geneesmiddelen hebben alle genoemde bijwerkingen, deze verschillen per soort medicijn.
Regelmaat
Het is heel belangrijk om de medicijnen het voorgeschreven aantal keren per dag toe te dienen. De juiste tijd komt niet aan op een kwartier, maar het aantal keren is zeer belangrijk. Dit komt doordat de werkingsduur van medicijnen zeer verschillend kan zijn. Sommige medicijnen werken zes uur, andere werken 12 tot 24 uur. Let daarom goed op de regelmaat waarmee u de medicijnen moet gebruiken.
Oogdruppelinstructie
Oogdruppelen kan het beste gedaan worden zoals in de afbeeldingen hieronder is aangegeven. Een druppel wordt gebracht in de ruimte tussen het onderste ooglid en de oogbol. Daarna kunt u het beste het oog sluiten en de traanpunten gedurende ca. 2 minuten dichthouden zoals aangegeven in de figuur. Het dichthouden van de traanpunt voorkomt grotendeels dat de druppel wordt afgevoerd via de traanbuisjes en zo terechtkomt in de bloedsomloop.
Wanneer verschillende soorten oogdruppels gedruppeld moeten worden op hetzelfde tijdstip, kan men het beste enige minuten wachten tussen het toedienen van deze oogdruppels.
Informatieoverzicht Glaucoom
Wilt u weten welke andere webpagina’s er bij de Oogvereniging beschikbaar zijn over de diagnose en behandeling van glaucoom? En welke hulpmiddelen u eventueel kunt gebruiken bij bijvoorbeeld autorijden of bij het lezen?Bezoek dan het Informatieoverzicht Glaucoom. Bij uw apotheker kunt u overigens vragen naar hulpmiddelen voor het druppelen van uw ogen en indien gewenst een nadere instructie.