De belangrijkste onderzoeksmethoden bij glaucoom zijn: oogboldrukmeting, het beoordelen van de oogzenuw en zenuwvezellaag, gezichtsveldonderzoek en gonioscopie (het beoordelen van de kamerhoek). Wanneer er verdenking op glaucoom bestaat, zullen tenminste deze vier onderzoeken worden verricht.
Gezichtsveldonderzoek
Gezichtsveldonderzoek (perimetrie) is van groot belang voor het ontdekken en vervolgen van glaucoom. Het is de belangrijkste functionele uiting van schade aan de zenuwvezellaag. Omdat stabilisering van het ziektebeeld het doel van de behandeling is, zal bij een glaucoompatiënt met enige regelmaat gezichtsveldonderzoek gedaan worden.
Werkwijze
Bij dit onderzoek kijkt de patiënt met één oog naar een lichtje in het midden van een bol. De patiënt kijkt strak naar het lichtje terwijl op telkens andere plaatsen na elkaar korte lichtflitsen worden aangeboden, waar de patiënt op moet reageren: hij moet op een knopje drukken of ja zeggen wanneer hij een lichtflits ziet. Zo kan het hele gezichtsveld worden onderzocht en kan men constateren of er ergens in het gezichtsveld door glaucoomdefecten zijn.
Ervaringen
Het onderzoek is pijnloos en er hoeft niet gedruppeld te worden. Het onderzoek duurt ca. 15 min. per oog en is voor de glaucoompatiënt dus wel een inspannende test. De uitslag van het onderzoek kan veelal direct besproken worden met de oogarts.
Informatieoverzicht glaucoom
Wilt u weten welke andere webpagina’s er bij de Oogvereniging beschikbaar zijn over de diagnose en behandeling van glaucoom? Of bent u op zoek naar hulpmiddelen voor bijvoorbeeld het lezen, autorijden of het gebruik van de computer? Bezoek dan het Informatieoverzicht glaucoom.