Glaucoom is een vaak voorkomende, chronische oogaandoening. Vroege opsporing en tijdige behandeling kunnen gezichtsvelduitval voorkomen. Binnen de Oogvereniging is de ledengroep Glaucoom actief.

Glaucoom
Wat precies de oorzaak is van glaucoom, is nog onbekend. Bij de meest voorkomende typen speelt een verstoring van de afvoer van het kamerwater in het oog een rol. De verhoogde oogdruk die daardoor ontstaat, beschadigt de oogzenuw. Bij aanhoudende verhoogde oogdruk sterven de oogzenuwvezels geleidelijk af, waardoor delen van het perifere gezichtsveld verdwijnen. Glaucoom kan echter ook ontstaan bij een normale oogdruk. Dit wordt normale oogdruk glaucoom (normal tension glaucoma) genoemd.
Vroege opsporing is belangrijk: met behandeling in een vroeg stadium kan de schade aan het gezichtsveld worden beperkt of de progressie ervan worden vertraagd. Onbehandeld kunnen glaucoom-ogen leiden tot slechtziendheid of zelfs blindheid.
Typen
Er worden verschillende typen onderscheiden:
- het primaire type is zonder duidelijke oorzaak. Dit is het type dat het meeste voorkomt. We onderscheiden het primair openkamerhoekglaucoom en het primair nauwekamerhoekglaucoom.
- het secundaire type ontstaat als gevolg van een andere oogaandoening of een trauma, zoals ontstekingen, verwondingen of medicatie.
- het acute type treedt plotseling op doordat de toegangsweg tot het afvoersysteem van het oogvocht wordt afgesloten en de oogdruk in een korte tijd zeer sterk oploopt.
- het juveniele type is een groep van glaucoomsoorten die bij kinderen kunnen optreden. Dit type is vrij zeldzaam. Toch bestaan er vele soorten die zowel bij baby’s als bij wat oudere kinderen voorkomen.
Meer informatie
Binnen de Oogvereniging is de ledengroep Glaucoom er voor u. U kunt uw vragen over leven en werken met deze oogaandoening ook stellen aan de Ooglijn. Op de site Thuisarts.nl vindt u een uitgebreid antwoord op de vraag ‘wat is glaucoom’?
Als u meer wilt weten over recente resultaten van wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling en opsporing van glaucoom, dan kunt u hiervoor de website van het Glaucoomfonds bezoeken.