Wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken en behandeling van glaucoom wordt in Nederland veelal door het Oogfonds gefinancierd. Voorheen was dat ook door het GlaucoomFonds, dat in 2019 is opgegaan in het Oogfonds. Daarbij is de garantie afgegeven dat donaties van voormalige donateurs van het Glaucoomfonds worden besteed aan glaucoomonderzoek.
Wie meer informatie zoekt over wetenschappelijk glaucoomonderzoek, kan terecht op de startpagina glaucoom op de website van het Oogfonds. Daar kunt u zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief per e-mail of per post. Via de startpagina is ook een gratis themaspecial over glaucoom te bestellen.
Oogvereniging Glaucoom
Vanuit Oogvereniging Glaucoom wordt er ook regelmatig nieuws gebracht over onderzoek naar glaucoom. Om nieuwe inzichten en kennis verkregen uit wetenschappelijk onderzoek naar glaucoom te delen, organiseert de ledengroep Oogvereniging Glaucoom regelmatig (digitale) lezingen met de betrokken onderzoekers. Als lid ontvangt u het magazine OOG-GLAUCOOM met informatie over medische en wetenschappelijke ontwikkelingen. Lees hier meer over het lidmaatschap van de Oogvereniging.
Tijdens het jaarlijkse Oogcongres dat het Oogfonds, de Oogvereniging en andere organisaties samen organiseren, komt glaucoomonderzoek ook aan bod (www.oogcongres.nl).
Webinar over glaucoom en bloeddruk
Op 11 maart 2021 gaf professor Jansonius van het UMCG een webinar over de rol van bloeddruk bij glaucoom. Lees de door toehoorders gestelde vragen plus de antwoorden van de heer Jansonius.
Artikelen over glaucoom
Lees ook het interview met prof. Henny Beckers van het MUMC+ over wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van glaucoom.
In magazine OOG-GLAUCOOM nr. 1. van 2021 verscheen een interessant artikel over de ontwikkelingen in de mogelijkheden voor thuismetingen bij glaucoom.
Informatie van buiten Nederland
Ook in het buitenland wordt er uiteraard veel onderzoek gedaan naar de diagnose en behandeling van glaucoom. Het is een aanrader om het nieuws van onze evenknie uit Australië te volgen. Zij geven bovendien foldermateriaal over glaucoom uit in verschillende talen.
Er is een film beschikbaar over ‘Wat is glaucoom’. Daarnaast geeft de ledengroep Glaucoom van de Oogvereniging een aantal folders uit voor professionals. Als particulier bestel je folders via de Ooglijn. Alle leden ontvangen daarnaast het Glaucoombulletin en regelmatig uitvoerige specials over de diagnose en behandeling van glaucoom. Verder worden er door heel Nederland regelmatig bijeenkomsten georganiseerd, al dan niet in samenwerking met de plaatselijke ziekenhuizen.