De Vlaamse krant De Morgen publiceerde op 10 april 2013 een verhelderend verhaal over cataract, ook wel staar genoemd. Kim Bols plaatste het verhaal in platte tekst op haar website.
“Zodra cataract is weggehaald kan het niet meer terug groeien”, zegt Jessica Ciralsky, oftalmoloog aan Weill Cornell Medical Center in New York. Na een cataractoperatie kan zich wel een vertroebeld zicht ontwikkelen, waarbij de symptomen lijken op de eigenlijke cataract. Maar het is niet de cataract die terugkeert en het is een aandoening die makkelijk kan worden behandeld, zegt Ciralsky, gespecialiseerd in de materie. Het fenomeen ‘bewolkt’ de van nature loepzuivere kristallens van het oog. Bij de chirurgische ingreep wordt de volledige cataract verwijderd en vervangen de chirurgen die door een kunstlens. De capsule waarin de cataract zat wordt intact gehouden om als steun te dienen voor de nieuwe lens. Na de ingreep kunnen patiënten een aandoening ontwikkelen die posterieure capsulaire opacificatie heet. Soms wordt dat ‘secundaire cataract’ genoemd.
“Dat is een misleidende term”, zegt Ciralsky. “De cataract is in feite niet teruggekomen. In plaats daarvan is de capsule waarin de cataract zat ‘bewolkt’ geworden. Dat gebeurt bij zowat 20 procent van de patiënten.” Met een simpele laserprocedure die gewoon in het kabinet kan worden gedaan is dat te verhelpen.