Tekst grootte

Vlies of bultje op het oogwit

Soms kunnen er vliesjes of bultjes ontstaan op je oogwit. Deze zitten meestal aan de kant van je neus.

Wat is het?

Vleugelvlies

Er kan een vliesje ontstaan op het oogwit, dit heet een vleugelvlies (Pterygium). Het is een driehoekig vliesje dat vanuit de neus steeds verder naar het midden van je oog groeit. Wanneer dit vlies over je iris heen groeit, kan dit voor verminderd zicht zorgen.

Gelig bultje

Ook kan het zijn dat er een geelachtig bultje ontstaat op het oogwit, dit bultje ontstaat ook aan de kant van je neus. Een dergelijk bultje wordt ook wel pinguecula genoemd.

Klachten

Wanneer je een vliesje op je oogwit hebt, kan je oog wat rood worden en branderig aanvoelen, je kunt veel gaan tranen en je ogen kunnen droog aanvoelen. Als je een gelig bultje op je oogwit hebt, hoef je geen klachten te krijgen. Het oog kan wat rood zien en geïrriteerd aanvoelen.

Neem bij dergelijke klachten contact op met de huisarts. De huisarts zal waarschijnlijk aangeven het nog even af te zien. Verdwijnen de klachten niet? Neem dan weer contact op met de huisarts.

Oorzaken

Het is niet helemaal duidelijk waarom er vliesjes of bultjes op het oogwit ontstaan.

Bij vleugelvliezen wordt gedacht aan oorzaken die vooral in warmere klimaten voorkomen:

  • veel zonlicht
  • een stoffige en droge omgeving
  • veel in de buitenlucht werken

Een bultje op het oogwit kan ook ontstaan door veel zonlicht, maar ook door ouderdom.

Wat is eraan te doen?

Bij vliesjes of bultjes op het oogwit worden meestal oogdruppels voorgeschreven. Dit kunnen druppels zijn die het oog vochtig houden (kunsttranen), druppels met een ontstekingsremmende werking (corticosteroïden) of oogdruppels met medicijnen die bacteriën doden.

Als de druppels niet helpen, het vlies snel groeit of als je door het groeien van het vlies problemen krijgt met zien, kan het vleugelvlies operatief verwijderd worden.

De Ooglijn

Zit je met een vraag?

De medewerkers van de Ooglijn staan elke werkdag van 09:00 tot 15:30 voor je klaar.

030 29 45 444

Of stel je vraag via