Tekst grootte

Hoornvliesaandoeningen

Hoornvliesaandoeningen kunnen de helderheid of de vorm van het hoornvlies verstoren. Dit kan leiden tot een sterk verminderd zicht. Afhankelijk van de aandoening een overzicht van de behandelmogelijkheden.

Hoornvliesaandoeningen (ook wel cornea-aandoeningen genoemd) kunnen de helderheid of de vorm van het hoornvlies verstoren. Dit kan leiden tot een sterk verminderd zicht. Afhankelijk van de hoornvliesaandoening zijn er verschillende behandelmogelijkheden. Astigmatisme, keratoconus en Fuchs endotheeldystrofie zijn de meest voorkomende hoornvliesaandoeningen.

Astigmatisme

Een normaal hoornvlies heeft een ronde vorm, zoals een voetbal. Bij astigmatisme is het hoornvlies gekromd tot een cilindervorm, zoals bij een rugbybal. Het beeld dat hierdoor op het netvlies wordt geprojecteerd is daarom geen punt, maar meer ovaalvormig. Astigmatisme kan in veel gevallen verholpen worden door het aanmeten van een bril met cilindrische glazen, contactlenzen, een laserbehandeling of in sommige gevallen door het maken van kleine sneetjes (incisies) in het hoornvlies.

 

Herpes simplex (ontsteking aan het hoornvlies)

Herpes is een virus wat helaas altijd in het lichaam blijft. Je kunt dus vaker een oogontsteking krijgen; bijvoorbeeld bij verkoudheid, griep of stress. Neem direct contact op met de huisarts als je weer pijn krijgt of veranderingen in het zien waarneemt. In de eerste week van de ontsteking zal je huisarts je ogen een aantal keer controleren. Deze ontsteking is eenvoudig te behandelen met oogzalf. Gedurende de ontsteking is het af te raden om contactlenzen te dragen. Voor meer informatie over Herpes Simplex kun je terecht op de website Thuisarts.nl.

Keratoconus

Bij keratoconus wordt het hoornvlies langzaam dunner en wordt het kegelvormig. Er bestaat een mogelijkheid om verdere vervorming van het hoornvlies te stoppen door zogenaamde crosslinking. Deze behandeling verandert de structuur van de collageenvezels in het hoornvlies, waardoor het steviger wordt. Andere behandelmogelijkheden voor keratoconus zijn: hoornvliesringen hoornvliesringen, torische implantlenzen, een gedeeltelijke of volledige hoornvliestransplantatie. Meer informatie over Keratocomus vind je op Thuisarts.nl.

Fuchs endotheeldystrofie

Fuchs endotheeldystrofie, ook wel hoornvliesdystrofie van Fuchs genoemd, wordt veroorzaakt door een ontwikkelingsstoornis van de binnenste cellaag van het hoornvlies (het endotheel) en komt vaak bij meerdere mensen in één familie voor. Een afname van het endotheel kan ook voorkomen op hogere leeftijd of door een oogtrauma. Door het afnemen van het aantal endotheelcellen en de kwaliteit ervan neemt de pompfunctie van het endotheel af. Het gevolg is dat het hoornvlies meer vocht gaat vasthouden, gaat zwellen en troebel wordt. Vaak is bij Fuchs endotheeldystrofie het zicht ’s morgens slechter dan in de loop van de dag. Andere klachten kunnen zijn: pijn, lichtschuwheid en tranenvloed. In een vergevorderd stadium is het hoornvlies continu troebel en verdikt. We spreken dan van corneadecompensatie. De symptomen van Fuchs hoornvliesdystrofie zijn in het begin eventueel te verminderen door het toepassen van zoutdruppels en/of zoutzalf (Natriumchloride 5%). In een later stadium bestaat de behandeling uit een gehele of gedeeltelijke hoornvliestransplantatie.

De Ooglijn

Zit je met een vraag?

De medewerkers van de Ooglijn staan elke werkdag van 09:00 tot 15:30 voor je klaar.

030 29 45 444

Of stel je vraag via