Tekst grootte

Hoornvliesaandoeningen

Hoornvliesaandoeningen kunnen de helderheid of de vorm van het hoornvlies veranderen. Dit kan leiden tot een sterk verminderd zicht.

Hoornvliesaandoeningen (ook wel cornea-aandoeningen genoemd) kunnen de helderheid of de vorm van het hoornvlies veranderen. Astigmatisme, keratoconus en Fuchs endotheeldystrofie zijn de meest voorkomende hoornvliesaandoeningen.

Astigmatisme

Een normaal hoornvlies heeft een ronde vorm, zoals een voetbal. Bij astigmatisme is het hoornvlies krom en lijkt het op een rugbybal. In veel gevallen kan een bril met cilindrische glazen helpen bij astigmatisme. Contactlenzen, een laserbehandeling of het maken van kleine sneetjes (incisies) in het hoornvlies zijn ook mogelijke behandelingen.

 

Herpes simplex (ontsteking aan het hoornvlies)

Herpes is een virus dat helaas altijd in het lichaam blijft. Je kunt dus vaker een oogontsteking krijgen; bijvoorbeeld bij verkoudheid, griep of stress. Neem direct contact op met de huisarts als je weer pijn krijgt of als je minder goed ziet. In de eerste week van de ontsteking zal je huisarts je ogen een paar keer controleren. Deze ontsteking is goed te behandelen met oogzalf. Tijdens de ontsteking kun je beter geen contactlenzen dragen.

Voor meer informatie over Herpes Simplex kun je terecht op de website Thuisarts.nl.

Keratoconus

Bij keratoconus wordt het hoornvlies langzaam dunner en wordt het kegelvormig. Crosslinking kan helpen om het verder vervormen van het hoornvlies tegen te gaan. Deze behandeling verandert de structuur van de (collageen)vezels in het hoornvlies, zodat het steviger wordt. Andere behandelingen voor keratoconus zijn: hoornvliesringen, torische implantlenzen, een vervanging (hoornvliestransplantatie) van een deel of het hele hoornvlies.

Meer informatie over keratoconus vind je op Thuisarts.nl.

Fuchs endotheeldystrofie

Fuchs endotheeldystrofie of hoornvliesdystrofie van Fuchs, ontstaat door een stoornis in de ontwikkeling van de binnenste cellaag van het hoornvlies (het endotheel) en komt vaak voor bij meer mensen in één familie. Een minder goede vernieuwing van de binnenste cellaag in het hoornvlies (het endotheel) kan ook voorkomen op hogere leeftijd of na een oogtrauma. Door het afnemen van het aantal (endotheel)cellen en de kwaliteit ervan neemt de pompfunctie van het endotheel af. Het gevolg is dat het hoornvlies meer vocht gaat vasthouden, gaat zwellen en troebel wordt. Vaak is bij Fuchs endotheeldystrofie het zicht ’s morgens slechter dan in de loop van de dag. Andere klachten kunnen zijn: pijn, lichtschuwheid en tranenvloed. Als je deze aandoening al langer hebt, is het hoornvlies altijd ondoorzichtig en iets dikker. Dit noem je corneadecompensatie. De klachten bij Fuchs hoornvliesdystrofie zijn in het begin te verminderen met zoutdruppels en/of zoutzalf (Natriumchloride 5%). Later helpt alleen een vervanging van het hele of een deel van het hoornvlies (hoornvliestransplantatie).

De Ooglijn

Zit je met een vraag?

De medewerkers van de Ooglijn staan elke werkdag van 09:00 tot 15:30 voor je klaar.

030 29 45 444

Of stel je vraag via