Tekst grootte

Staar

Staar (cataract) is een vertroebeling van de ooglens waardoor je zicht minder scherp wordt. Zonder behandeling kan dit tot ernstige slechtziendheid leiden.

Wat is staar?

De ooglens zit direct achter de pupil in het oog. Normaal is de lens helder en doorzichtig; hij bestaat uit water en eiwitten. Deze eiwitten kunnen gaan samenklonteren. Hierdoor valt het licht niet meer goed door de lens. Dit zorgt ervoor dat je wazig ziet: staar.

Oorzaken

Staar ontstaat als gevolg van veroudering van de ooglens: nagenoeg iedereen krijgt in de loop van de jaren een minder heldere lens. Bij sommige mensen is het aangeboren.

Andere oorzaken kunnen zijn:

  • Stofwisselingsziekten (zoals diabetes)
  • Oogziekten
  • Oogverwondingen
  • Langdurig medicijngebruik

Klachten

Staar begint vaak met wazig zien, zowel van dichtbij als veraf. Verder kun je ook de volgende problemen met je zicht krijgen:

  • Je ziet kleuren minder helder. Een oranje bloem zie je bijvoorbeeld als gele of bruine bloem.
  • Je ziet dubbel als je met één oog kijkt.
  • Je ziet ’s nachts extra slecht. Om lampen of andere lichtbronnen zie je een lichtkrans.

Het verschilt per persoon hoe snel bovenstaande klachten verergeren. Bij de één duurt het jaren, terwijl bij de ander binnen enkele maanden het gezichtsvermogen merkbaar achteruit gaat. Je kunt slechtziend worden door staar maar niet blind.

 

Wat is eraan te doen?

De enige behandeling van staar is een operatie. Een staaroperatie is een optie als je:

  • Ook een netvliesaandoening hebt, zoals diabetische retinopathie. Een staaroperatie maakt dan de behandeling of het in de gaten houden van deze aandoening gemakkelijker.
  • Een groot verschil in brilsterkte tussen beide ogen hebt.
  • Grote problemen met je zicht hebt gekregen.

Een oogarts doet de staaroperatie. Hij vervangt je troebele lens door een kunststof lens. Deze is op maat gemaakt en heeft de juiste sterkte.

Nastaar

Sommige mensen krijgen na een staaroperatie te maken met nastaar. Nastaar kan door middel van een laserbehandeling worden verwijderd.

Wat is nastaar?

Bij een staaroperatie wordt de ooglens verwijderd uit het kapsel en wordt er een kunstlens teruggeplaatst in het lenszakje. In de meeste gevallen blijft het lenszakje mooi helder, waardoor de beelden goed op het netvlies terechtkomen. Soms wordt het achterste deel van het kapsel na een staaroperatie wat troebel, dan verdwijnt het scherpe zicht geleidelijk weer. Men spreekt dan van nastaar. Dit kan door middel van een laserbehandeling worden verwijderd.

Wat is een laserbehandeling?

Een laser zendt een heel dunne, felle en zuivere lichtstraal uit. Via een microscoop geeft deze lichtstraal in het oog een brandplekje. Door de uiterst dunne lichtstraal is het mogelijk met grote nauwkeurigheid te werken. Een laserbehandeling is een poliklinische behandeling.

Een laserbehandeling voor nastaar is pijnloos en duurt ongeveer 10 minuten.

Beluister de podcast

Keuzekaart Staar

Heb je staar en ben je 18 jaar of ouder? Deze keuzekaart kan jou en je arts helpen om de keuze tussen afwachten of een operatie te bespreken.

De Ooglijn

Zit je met een vraag?

De medewerkers van de Ooglijn staan elke werkdag van 09:00 tot 15:30 voor je klaar.

030 29 45 444

Of via mail: