Tekst grootte

Wie werken er in de oogzorg?

Wanneer je ogen onderzocht worden, krijg je te maken met mensen met verschillende beroepen in de oogzorg. Hieronder vind je een overzicht van verschillende functies binnen de oogzorg.

Een jonge vrouw zit en drukt met haar voorhoofd en kin tegen een apparaat om haar oog te laten meten door de opticien.

Oogarts

De oogarts kan afwijkingen ontdekken aan het oog, het visuele systeem, de oogkas, de oogleden en de traanwegen. Hij bepaalt welke ziekte je hebt. Een oogarts kijkt ook naar de relatie tussen de afwijking aan je oog en je algemene gezondheid.

Oogartsen stellen een behandelplan op en zorgen voor de uitvoering. Onder dit behandelplan vallen alle noodzakelijke behandelingen, zoals oogdruppels, injecties en operaties.

Waar nodig werkt de oogarts samen met de huisarts en andere specialisten. Op de site van de beroepsvereniging van oogartsen vind je meer informatie. Wil meer weten over de opleiding tot oogarts bekijk dan de website van de KNMG. Zoek je een oogarts in je eigen omgeving? Kijk dan op Zorgkaart Nederland.

Optometrist

Een optometrist heeft een HBO-opleiding gehad. Een optometrist voert een optometrisch onderzoek uit om eventuele oogafwijkingen op te sporen. Een optometrist mag corrigerende brillenglazen, contactlenzen of andere optische hulpmiddelen voorschrijven.

Een optometrist voert ook onderzoeken uit zoals funduscopie, gezichtsveldonderzoek, pachymetrie, corneatopografie, OCT-scans en fluorescentie-angiogrammen.

Een optometrist kan werken in een ziekenhuis of optiekzaak. In een ziekenhuis ondersteunt een optometrist de oogarts. Daarnaast houdt een optometrist in een ziekenhuis ook zelfstandig spreekuur. Bij deze spreekuren werkt de optometrist onder begeleiding en verantwoordelijkheid van de oogarts. Op de site van de beroepsvereniging van optometristen vind je meer informatie over de functie van optometrist.

Orthoptist

Een orthoptist is heeft een HBO-opleiding afgerond. Hij of zij is verantwoordelijk voor een specifiek gedeelte van de oogheelkunde. De orthoptist onderzoekt en behandelt kinderen en volwassenen met:

  • scheelzien
  • brilafwijkingen
  • een lui oog
  • dubbelzien
  • hoofdpijn
  • leesklachten

Orthoptisten onderzoeken en behandelen de samenwerking tussen de ogen en de ontwikkeling van het zien. Zij onderzoeken je ogen, bekijken wat er aan de hand is en voeren de behandeling uit. De huisarts of specialist kan je naar de orthoptist doorverwijzen.

De orthoptist kan je ook weer doorverwijzen naar een oogarts of andere specialist, zoals de kinderarts. Op de site van de beroepsvereniging van orthoptisten vind je meer informatie over het beroep van orthoptist.

Technisch Oogheelkundig Assistent (TOA)

Een TOA helpt de oogarts bij spreekuren en kleine ingrepen. Ook is hij of zij betrokken bij de nazorg van patiënten.

Een TOA doet zelfstandig oogheelkundige onderzoeken, zoals het bepalen van de gezichtsscherpte, het meten van de oogdruk en van de corneadikte. Ook maakt de TOA netvliesfoto’s en verschillende oogscans en voert hij of zij gezichtsveldonderzoeken uit. Dit gebeurt onder toezicht van een oogarts.

Oogheelkundig verpleegkundige

De taken van een oogheelkundig verpleegkundige zijn in elk ziekenhuis verschillend, maar bestaan vaak uit voorlichting en medisch-technische handelingen.

Doktersassistent

De doktersassistent helpt de oogarts bij oogheelkundige behandelingen.

Medisch secretaresse en oogheelkundig assistent

Zij zorgen voor de planning van de spreekuren, de laserbehandelingen en de operaties. Zij zijn het aanspreekpunt voor patiënten en verwijzer. Ze controleren de gegevens van de patiënten die zich melden voor het spreekuur en verzorgen de administratie.

Opticien

Een opticien heeft een MBO-opleiding afgerond. Hij of zij doet oogmetingen. Je vindt een opticien in de optiekzaak. Hij of zij assembleert en repareert glazen en monturen en past brilmonturen af.