Tekst grootte

Lezingen en workshops tijdens de Oogdag Groningen-Drenthe

Verspreid over drie zalen zijn er verschillende lezingen en workshops om uit te kiezen! Geef je voorkeuren op bij het versturen van je aanmelding.

van der valk hotel hoogkerk

Ronde 1  – 13:45 – 14:30

Kunnen de genen voorspellen wie glaucoom krijgt? (lezing, zaal 1)

Spreker: Prof. dr. Nomdo Jansonius, hoogleraar en afdelingshoofd UMCG Oogheelkunde
Vroeg opsporen van glaucoom is belangrijk voor de uiteindelijke prognose, maar niet eenvoudig uit te voeren. Het probleem bij glaucoomscreening is het grote aantal fout-positieven: mensen zonder glaucoom die wel een afwijkende screeningstest hebben. Voorselectie – alleen diegenen screenen die een hoog risico op de ziekte hebben – is daarom belangrijk, maar tot op heden lukt het onvoldoende om een goede voorselectie te maken. Wij keken binnen het Noord-Nederlandse Lifelines onderzoek of dat met genetische informatie wel kan.

Levend verlies (workshop, zaal 2)

Spreker: Lian Benard, Maatschappelijk werker Bartiméus
“Je moet er mee leren leven” is een veelgehoorde uitspraak na een diagnose. Maar hoe doe je dat? Een visuele beperking heb je niet alleen, het raakt ook jouw directe omgeving. In deze sessie staan we stil bij de verschillende fasen van levend verlies. Een interactieve bijeenkomst, waarin we tot slot nadenken wat helpend kan zijn om weer verder te kunnen.

Hoe ga je verder als je beperkt wordt in horen én zien? (workshop, zaal 3)

Spreker: Annelie Westhuis, specialistisch begeleider Gehoord en Gezien
Hoe kom je aan informatie als je niet goed kunt horen én ook niet goed kunt zien? Hoe houd je grip in een situatie? En wat kan er nog wel? In deze workshop krijg je informatie en praktische tips en hoor je wat er gedaan wordt in het OOG en OOR huis in Onnen.

Ronde 2  – 14:45 – 15:30

Hoe meet je of iemand met een oogaandoening aanvullende zorg nodig heeft? (lezing, zaal 1)

Spreker: Vera Dol, promovenda UMCG Oogheelkunde
Wie een oogaandoening heeft, kan in het dagelijks leven belemmeringen ervaren. Dit kan leiden tot een achteruitgang in kwaliteit van leven. Maar hoe meet je dat? Hiervoor is de VQL-6, een korte online vragenlijst met 6 vragen, ontwikkeld. In het UMCG zijn we aan het onderzoeken of we deze vragenlijst kunnen gebruiken om tijdig een verminderde kwaliteit van leven op te sporen en te bekijken of aanvullende zorg, zoals revalidatie, nodig is. Voor oogartsen zijn de uitkomsten van de vragenlijst een handvat tijdens het spreekuur.

Wat geeft jou energie? (workshop, zaal 2)

Spreker: Margriet Rugge, maatschappelijk werker Koninklijke Visio
Herken je dit? “Ik krijg mijn batterij maar niet opgeladen.” “Gewone” dagelijkse activiteiten kosten zo veel energie. “Ik weet niet meer waar ik energie van krijg.” Als gevolg van een visuele beperking kosten “gewone” dagelijkse zaken meer energie, maar hoe ga je hiermee om? In deze inspirerende workshop brengen we, vanuit een speelse invalshoek, in kaart wat je energiegevers en energievreters zijn.

Hoe zullen we reizen in 2026? (workshop, zaal 3)

Spreker: Ton van Weerdenburg, Themacoördinator Fysieke toegankelijkheid en OV bij de Oogvereniging
In het OV gaat er de komende jaren van alles veranderen. OV chip wordt OVpay, misschien hebben we elektronische navigatie in de stations om onze weg te vinden of zullen er juist meer geleidelijnen komen. Als OVpay komt, zijn er ook weer nieuwe reisproducten. Hoe toegankelijk zullen die zijn? In deze workshop probeert Ton van Weerdenburg zoveel mogelijk antwoord te geven op jouw vragen. Ook kun je aangeven hoe je zou willen reizen de komende jaren. N.B. Wil je al op voorhand je vraag stellen? Stuur dan een mail naar groningen@oogvereniging.nl.

Ronde 3  – 15:45 – 16:30

Bijziendheid geen probleem? Toch wel! (lezing, zaal 1)

Spreker: Ritsert Jansen, bestuurslid Oogvereniging Hoge Myopie
Heb je een bril of contactlens met min-sterkte, dan ben je bijziend of myoop. We gaan in op mogelijke risico’s en gevolgen. We bespreken ook de noodzaak voor preventie bij volwassen en jongeren en betogen dat elke (groot)ouder hiervan zou moeten weten. Tenslotte komt de rol van de Oogvereniging en Oogfonds aan bod.

Herhaling: Levend verlies (workshop, zaal 2, mits voldoende animo)

Spreker: Lian Benard, Maatschappelijk werker Bartiméus
“Je moet er mee leren leven” is een veelgehoorde uitspraak na een diagnose. Maar hoe doe je dat? Een visuele beperking heb je niet alleen, het raakt ook jouw directe omgeving. In deze sessie staan we stil bij de verschillende fasen van levend verlies. Een interactieve bijeenkomst, waarin we tot slot nadenken wat helpend kan zijn om weer verder te kunnen.

Welke lezing of workshop is jouw favoriet? Ga terug naar de vorige pagina om je aan te melden.