De Oogvereniging maakt zich sterk voor digitale navigatie voor slechtzienden en blinden, ook wel digitale routegeleiding of wayfinding genoemd. Deze systemen helpen je in combinatie met een app op je telefoon bij het vinden van je route. Op dit moment wordt in Nederland onderzoek gedaan welke systemen bruikbaar zijn bij het reizen met openbaar vervoer. Zo’n systeem moet slechtziende of blinde reizigers helpen om zelfstandig hun route te vinden op trein- en busstations. Hierbij zijn vele partijen betrokken. Behalve de Oogvereniging gaat het om producenten, OV-bedrijven, overheid, expertisecentra en adviesbureaus.

Denkgroep digitale navigatie in de stationsomgeving
Speerpunt voor de Oogvereniging in 2022 is digitale navigatie in de stationsomgeving. Vandaar dat we in 2022 starten met een denkgroep digitale navigatie in de stationsomgeving. Deze denkgroep zal meekijken naar wat de voor- en nadelen zijn van verschillende soorten systemen en de technologische uitdagingen die daarbij komen kijken. Spreekt dit je aan? Lees dan snel verder en meld je aan.
Wie zit er in de denkgroep digitale navigatie?
De denkgroep bestaat uit zes ervaringsdeskundigen en twee vertegenwoordigers van de Oogvereniging. Als deelnemer in de groep verdiep je je in de verschillende systemen die in ontwikkeling zijn. De denkgroep speelt een belangrijke rol bij het inventariseren van gebruikerseisen, zowel algemene gebruikerseisen van mensen die slechtziend of blind zijn als de specifieke eisen voor stoklopers, volgers van geleide- en gidslijnen, geleidehondbezitters en anderen.
Je kijkt naar mogelijk te verwachten knelpunten, technologische uitdagingen en praat mee over acceptabele oplossingen. Je ondersteunt de vertegenwoordigers van de Oogvereniging bij het ontwikkelen van een standpunt over de best mogelijke digitale navigatie. Ook kun je gevraagd worden mee te werken aan gebruikerstesten en of themasessies.
Samengevat ben je een belangrijke gesprekspartner voor de Oogvereniging en help je mee om het verschil te maken!
Wat heb je als meedenker in huis?
- Je bent slechtziend of blind en/of je bent beperkt in zowel zien als horen.
- Je reist onder normale omstandigheden meestal zelfstandig met het openbaar vervoer.
- Je kunt goed communiceren en samenwerken. Denk bijvoorbeeld aan kunnen luisteren, vragen stellen, overleggen en je in anderen verplaatsen.
- Je kunt videobellen met Teams Microsoft of bent bereid dit te leren.
- Je kunt verder denken dan je persoonlijke situatie of belang.
- Je hebt een positieve en opbouwende houding tegenover nieuwe ontwikkelingen.
- Je bent bereid 6 tot 8 keer per jaar deel te nemen aan een fysieke of online bijeenkomst.
- Je kunt snel reageren op een vraag per mail en bent bereid extra dingen te doen zoals meewerken aan een test of interview.
- Je wilt je graag in 2022 inzetten voor de Oogvereniging. Eind 2022 evalueren we of de denkgroep digitale navigatie in de stationsomgeving wordt voortgezet en zo ja, wat de focus in 2023 wordt.
Wat biedt de Oogvereniging jou?
- Een betrokken, deskundig en enthousiast team van de Oogvereniging.
- De mogelijkheid om, met jouw inbreng, het verschil te maken voor mensen met visuele beperking.
- Een reiskostenvergoeding.
Hoe meld je je aan?
Herken jij jezelf in bovenstaande omschrijving? Dan zoeken wij jou! Meld je aan door een mail met korte toelichting te sturen over:
- hoe vaak je reist met welke voertuigen (bus/tram/metro of trein),
- of je meestal alleen reist of samen,
- of je wel of niet de geleidelijnen volgt,
- of je een geleidehond hebt,
- of je ervaring hebt met navigatie-apps en zo ja welke, en welke hulpmiddelen je tijdens je reis gebruikt.
- Vermeld s.v.p. ook je woonplaats.
Stuur je mail naar petra.kortenhoeven@oogvereniging.nl, projectleider mobiliteit en toegankelijkheid. Je kunt dit mailadres ook gebruiken om vragen te stellen.