Tekst grootte

Brillen en contactlenzen bij hoge myopie

Zonder bril of lenzen ziet een persoon met sterke bijziendheid (hoge myopie) maar een wazige wereld. Hoe zorg je ervoor dat je zo goed en comfortabel mogelijk kunt zien? Hieronder een overzicht van de belangrijkste mogelijkheden en specialisten die je daarbij kunnen adviseren.

Specialist in correctie hoge myopie

Bij hoge myopie is het aanmeten van een bril of contactlenzen specialistisch werk voor een opticien of contactlensspecialist (die tevens optometrist of orthoptist is). Optometrist en orthoptist zijn beschermde beroepen (professionals in het bezit van een HBO-diploma optometrie/orthoptie), in tegenstelling tot opticien en contactlensspecialist. Een optometrist verricht metingen om afwijkingen aan je ogen op te sporen, terwijl een orthoptist bekijkt hoe je ogen staan, bewegen en samenwerken. Zo krijg je een deskundig advies voor je bril en/of contactlenzen.

Brillen

Een bril bestaat uit een montuur en glazen. Bij een normaal montuur worden glazen met een hoge minsterkte snel heel dik en de bril zwaar. Een montuur met extra dunne en kleine glazen (2.5-3.5 cm diameter) is voor een volwassene met hoge sterkte toch licht van gewicht en ziet er ook goed uit. Je specialist zal samen met jou de sterkte van de glazen bepalen, en je adviseren over materiaal, coating, kleuring, multifocale glazen en andere opties. Zie je bijvoorbeeld dubbel in horizontale of verticale richting, dan kan ter correctie een prisma ingebouwd worden.

Harde en zachte contactlenzen

Hoge myopie kan doorgaans beter gecorrigeerd worden door contactlenzen dan door brillenglazen. Harde contactlenzen (diameter 9-12 mm) kunnen in principe alle afwijkingen corrigeren en geven in het algemeen beter zicht dan zachte contactlenzen (13-15 mm). Je specialist kan je adviseren over de voor jou geschikte typen contactlens en opties, en de juiste sterkte en pasvorm bepalen. Dit kan flink verschil maken qua draagcomfort en visus (kwaliteit van het zicht): vraag dus vooral door over de mogelijkheden en de voor- en nadelen.

Hybride en scleralenzen

Ben je hoog-myoop en kun je geen harde contactlenzen verdragen, bijvoorbeeld omdat je zeer droge ogen hebt of een onregelmatig of beschadigd hoornvlies? Dan kunnen hybride lenzen of scleralenzen wellicht een oplossing bieden en soms zelfs een veel betere visus opleveren dan een bril. Hybride contactlenzen (14-15 mm) zijn harde contactlenzen met een zachte rand. Scleralenzen zijn harde contactlenzen met een diameter van 15 tot wel 25 mm. Vraag je oogarts om doorverwijzing naar een contactlensspecialist die deze lenzen kan aanmeten. Je specialist zal je ook begeleiden bij het inzetten en wennen aan de lenzen.

Lensimplantaat

Een implantaatlens is een soort contactlens die voor de eigen ooglens wordt gezet, of die je eigen ooglens vervangt. Je hebt dan eventueel nog een bril om te lezen of voor een kleine nacorrectie van de visus. Je oog blijft te lang en een implantaatlens verlaagt de risico’s op complicaties dan ook niet. Oogartsen zijn terughoudend met het aanpassen van implantaatlenzen bij hoge myopie, vanwege de verhoogde kans op complicaties bij operaties.

Brilsterkte versus contactlenssterkte

Contactlenzen zitten direct op de ogen en zijn daarom zeker bij hoge myopie aanzienlijk minder sterk dan brillenglazen. Je kunt bijvoorbeeld een contactlens hebben met een sterkte van -19 dioptrie, en een brillenglas voor datzelfde oog met sterkte van -24 dioptrie. Voor sommige correcties kan het wenselijk zijn om een bril over contactlenzen te dragen. Je draagt de lenzen overdag en het is dus altijd wenselijk om ook een bril op sterkte te hebben voor de momenten dat je je lenzen niet draagt.

Kinderlenzen

Bij kinderen kan de toename van bijziendheid vertraagd worden, raadpleeg hiervoor een oogarts. Bi- of multifocale zachte contactlenzen kunnen de groei van het kinderoog enigszins remmen. Ook speciale nachtlenzen kunnen helpen tot -5.5 dioptrie: orthokeratologie-lenzen. Vanwege risico op ontstekingen schrijven oogartsen deze alleen voor als de myopie snel toeneemt en de ouders ook hoog myoop zijn. Deze nachtlenzen corrigeren het hoornvlies waardoor overdag geen lenzen nodig zijn. Intensieve begeleiding door oogarts en/of optometrist is hierbij noodzakelijk.

Kinderbril en atropine

Ook behandeling met atropinedruppels kan de groei (naar een hogere minsterkte) van het kinderoog remmen. Deze druppels hebben als bijwerking dat dichtbij kijken (lezen etc.) moeilijker wordt. De oplossing kan zijn de bril dan af te zetten of om te kiezen voor een aparte leesbril of een bifocale of multifocale bril. Kinderbrillen worden aangemeten door een orthoptist, optometrist of oogarts. Behandeling met atropine wordt voorgeschreven door de oogarts.

Tijdelijk met één oog kijken

Met twee ogen kijken kan vermoeiend zijn, bijvoorbeeld door gezichtsvelduitval en/of dubbelzien. Het kan dan rust geven om tijdelijk één oog af te dekken. Hiertoe kun je een kwalitatief goed ooglapje kopen bij je apotheek. De apotheek of drogist verkoopt ook semi-transparant tape; plak je bijvoorbeeld een verticale strook van 1.25 cm voor de pupil, dan blokkeer je alleen het centrale zien van één oog. Een opticien kan dit ook permanent maken door een glas gedeeltelijk of geheel mat maken. Een andere optie is om één oog te ondercorrigeren, het beeld van het andere oog gaat domineren.

Kosten brillen en contactlenzen

Als je oogarts de medische noodzaak onderschrijft kan een deel van de kosten voor contactlenzen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Als je een aanvullende verzekering hebt, vergoedt je ziektekostenverzekering mogelijk ook een deel van de resterende kosten. Daarover meer op deze pagina.

Is een lees- of computerbril voor je werk nodig, dan vergoedt je werkgever of het UWV mogelijk alle of een deel van de kosten.

Klachten bij het dragen van contactlenzen

Ervaar je klachten als jeuk of rode, pijnlijke en droge ogen? Klachten bij het dragen van contactlenzen worden meestal veroorzaakt doordat de lenzen niet goed schoon zijn. Doe, als je deze klachten ervaart, de lenzen direct uit. Gaan de klachten niet over als je de lenzen hebt uitgedaan? Neem dan direct contact op met je huisarts.

De Ooglijn

Zit je met een vraag?

De medewerkers van de Ooglijn staan elke werkdag van 09:00 tot 15:30 voor je klaar.

030 29 45 444

Of stel je vraag via: