Wilt u een culturele instelling bezoeken, zoals een museum, dan wordt u steeds vaker gevraagd online uw tickets te bestellen. Helaas is het ticketformulier niet altijd toegankelijk voor mensen met een visuele beperking. Komt u een ticketformulier tegen dat voor u niet goed toegankelijk is? Het is belangrijk om dit te melden bij de organisatie waar het om gaat.
Hieronder staat een voorbeeldmail die u hiervoor kunt gebruiken. Hopelijk leidt uw klacht ertoe dat het museum het probleem voor u en alle andere blinde en slechtziende bezoekers oplost. In de voorbeeldmail staan ook andere tips om de culturele instelling toegankelijker te maken.
Voorbeeldmail
Pas de voorbeeldmail aan en stuur hem naar de beheerder van het museum. Wilt u uw mail ook sturen naar ooglijn@oogvereniging.nl (in CC)? De Oogvereniging kan uw melding dan ook meenemen in de belangenbehartiging voor digitale toegankelijkheid.
In het geval dat reacties, tips of klachten alleen online gemeld kunnen worden, en het online formulier hiervoor ontoegankelijk is, stuur de mail dan naar het hoofdkantoor met het verzoek om deze door te sturen aan de betreffende afdeling. Meestal is via Google of een andere zoekmachine het e-mailadres hiervan wel te achterhalen. Een ontoegankelijk reactieformulier is ook een punt dat gemeld kan worden.
Onderwerp: Online ticketformulier van [Naam culturele instelling/museum] is voor mij als [slechtziende/blinde/doofblinde] niet goed toegankelijk
Cc: ooglijn@oogvereniging.nl
Geachte heer/mevrouw,
Voor het bezoeken van uw museum biedt u de mogelijkheid aan om vooraf online een ticket te bestellen. Helaas heb ik moeten constateren dat het online ticket- of bestelformulier van [noem naam museum of instelling] voor mij als [slechtziende/blinde/doofblinde] niet goed toegankelijk is. Hierdoor kan ik geen gebruik maken van uw online dienst.
Het voornaamste probleem is [Beschrijf in één à twee zinnen welke belemmering u ervaart. Bijvoorbeeld: Als ik de mobiele app open hoor ik met de VoiceOver van mijn iPhone alleen het woord ‘knop’. De knop heeft dus geen tekstlabel. Daardoor kan ik de mobiele app niet gebruiken.].
Blinden en slechtzienden gebruiken spraak, vergroting en/of braille om websites en mobiele apps te bedienen. Om dit goed te kunnen doen, moeten deze toepassingen worden gebouwd volgens de internationale toegankelijkheidsstandaard WCAG 2.1 niveau AA (dit is inclusief niveau A). Hierdoor zijn ze goed bruikbaar voor een brede groep mensen met een beperking. Op grond van het VN-verdrag Handicap hebben mensen met een visuele beperking recht op toegankelijke informatie. Dit recht is ook opgenomen in de Wet voor gelijke behandeling op grond van een handicap en/of chronische ziekte.
Los van de wettelijke verplichtingen is een toegankelijk ticket- of bestelformulier voor uw museum een uitkomst. Naast slechtzienden en (doof-)blinden hebben ook andere doelgroepen baat bij een toegankelijk formulier, zoals mensen met een motorische beperking en ouderen. Als mensen met een beperking hun zaken digitaal kunnen afhandelen, in plaats van contact op te nemen met de helpdesk, kan dat ook een kostenbesparing opleveren. Maakt uw organisatie gebruik van de diensten van een ticketorganisatie, vraag dan of deze zijn dienst toegankelijk wil maken voor uw organisatie (en al hun andere klanten).
Mocht u op zoek zijn naar meer informatie, de Oogvereniging heeft een overzicht opgesteld hoe u als museum de toegankelijkheid voor mensen met een (visuele) beperking kan verbeteren. In dit overzicht staat ook opgenomen hoe u de toegankelijkheid van de website van uw museum kunt verbeteren.
Met vriendelijke groet,
[Naam, adres en contactgegevens]
Waarom een klacht indienen?
Als u organisaties informeert over hun ontoegankelijke app of website, helpt u het probleem op de agenda te zetten. Op deze manier is de kans groter dat er iets aan gedaan wordt. Er zijn een aantal vuistregels waar de bouwer van de website of app rekening mee kan houden zodat deze wel toegankelijk wordt. Met uw melding maakt u ze daar gelijk attent op. Bovendien staan in de voorbeeldmail diverse tips om de culturele instelling ook op andere manieren toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking.