Hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking kunnen worden vergoed door de gemeente, de zorgverzekeraar en het UWV. Hieronder leest u waar u terecht kunt en welke stappen u daarvoor moet maken.
Hulpmiddelen in en om het huis
De gemeente vergoedt vooral hulpmiddelen en voorzieningen voor in en om het huis. Denk aan speciale zonwering of aangepaste verlichting. Ook voor hulp bij het huishouden en vervoersvoorzieningen kunt u bij de gemeente terecht. De hulpmiddelen en voorzieningen worden verstrekt vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Een aanvraag doet u bij het Wmo-loket van uw gemeente. Lees het Wmo-stappenplan.
Voor uw dagelijkse leven
Bij uw zorgverzekeraar kunt u terecht voor uw hulpmiddel(en) voor het dagelijks leven. Denk aan een beeldschermloep, schermleessoftware, een geleidehond of een taststok. Lees meer over visuele hulpmiddelen op de website van Zorginstituut Nederland. U kunt het hulpmiddel zelf aanvragen bij uw zorgverzekeraar, maar u kunt zich hierbij ook laten ondersteunen door de leverancier of door een medewerker van Bartiméus of Koninklijke Visio. Meestal moet u met uw aanvraag medische gegevens meesturen.
Eigen risico
Hulpmiddelen vallen onder het eigen risico. Als u een hulpmiddel in bruikleen krijgt, hoeft u daarvoor niet het eigen risico te betalen. Bruikleen betekent dat u het hulpmiddel leent van uw zorgverzekeraar. Het eigen risico is wel van toepassing als u het hulpmiddel in eigendom krijgt. Vraag dus bij uw zorgverzekeraar of het om bruikleen of eigendom gaat.
Voor school, studie en werk
Het UWV verstrekt hulpmiddelen en voorzieningen voor school, studie en werk. Denk aan schermleessoftware, een loep of een vervoersvoorziening om van en naar het werk te reizen. U vraagt het hulpmiddel of de voorziening aan op de website van het UWV.
Valt u onder de Participatiewet, dan kunt u terecht bij uw gemeente.
Wat wordt niet vergoed?
- Eenvoudige hulpmiddelen voor het lezen en schrijven. Denk hierbij aan eenvoudige hand- en standloepen en aan leeslinialen
- Telefoons met vergroting en/of spraak (smartphones) die u in een gewone winkel kunt kopen en die niet gezien worden als hulpmiddelen
- Eenvoudige hulpmiddelen voor thuis zoals aangepaste kookwekkers, maatbekers en thermometers
Aanvraag opstellen
Bij het opstellen van uw aanvraag van een hulpmiddel is een goede motivatie altijd belangrijk. Verwoord hierin helder waarom u het hulpmiddel nodig hebt en welke nieuwe mogelijkheden het u biedt. Ook is een verklaring van uw behandelend (oog)arts belangrijk. Dit vergroot de kans op een vergoeding.
Hulp bij de aanvraag
Vindt u het lastig om zelf een hulpmiddel aan te vragen? U kunt hulp krijgen van een medewerker van een regionaal centrum van Bartiméus of Koninklijke Visio. Ook de leverancier bij wie u het hulpmiddel wilt bestellen kan u hierbij helpen.
Functionerend hulpmiddel
Als u een hulpmiddel geleverd krijgt moet het een functionerend hulpmiddel zijn. Dit betekent dat het hulpmiddel klaar moet zijn voor gebruik, zodat u ermee aan de slag kunt. Denk hierbij aan de programmatuur die nodig is om het apparaat te laten werken, noodzakelijke updates en upgrades, installatie, instructie en nazorg. Tijdens de instructie wordt u uitgelegd hoe het hulpmiddel werkt. Zo krijgt u vaak een halve dag instructie bij de aanvraag van computeraanpassingen.
Meer informatie
Heeft u nog vragen? Belt u dan met de medewerkers van de Ooglijn, telefoon: 030-2945444 (ma-vrij 9.00 – 15.30 uur).