Tekst grootte

Video: Zo verloopt een (tweezijdige) staaroperatie

Nieuws
Staar
Geplaatst op: 17 april 2024 een illustratie van een vrouw met grijs haar in een behandelstoel, een zuster in witte jas staat tegenover haar

Staar is een veelvoorkomende klacht, je ziet minder scherp omdat je ooglens troebel is geworden. Hoe ouder je bent, hoe groter de kans op staar. In de meeste gevallen is staar goed te behandelen, tegenwoordig kan dat soms zelfs aan beide ogen op dezelfde dag. Maar hoe verloopt zo’n operatie? Dat wordt haarfijn uitgelegd in een animatievideo van het Maastricht UMC+ en de Oogvereniging.

Wat zijn de voordelen?

  • Je hoeft maar één keer naar het ziekenhuis.
  • Ben je voor het druppelen na de operatie aangewezen op thuiszorg? Dan hoeft die ook maar één periode te komen.
  • Je kunt eerder een nieuwe bril laten aanmeten. Voor mensen met een hoge sterkte (bijziendheid of verziendheid) kan dat erg prettig zijn.

Wat zijn de nadelen?

  • Het wordt afgeraden als je naast staar ook een andere oogaandoening hebt. Denk aan nystagmus, uveïtis of ernstige maculadegeneratie.
  • De brilsterkte die je na een operatie hebt, is soms het even anders is dan vooraf is bepaald. Het gaat dan om een minimaal verschil. Als het tweede oog nog geopereerd moet worden, kan dat verschil gecompenseerd worden.
  • Je kunt niet in ieder ziekenhuis terecht. Twee ogen op één dag opereren vraagt namelijk om extra voorzorgsmaatregelen om het risico op infecties te minimaliseren. Niet ieder ziekenhuis heeft hiervoor de mogelijkheden.

De keuze is aan jou

Maak dus een zorgvuldige afweging of het bij je past om twee ogen op één dag te laten opereren. En ga het gesprek hierover aan met je oogarts. Ook als je oogarts vertelt dat het voor jou mogelijk is om beide ogen op één dag te laten opereren aan staar, ligt de beslissing of je dit wilt bij jou. Bekijk ook deze animatievideo, welke haarfijn uitlegt hoe een (dubbelzijdige) staaroperatie verloopt.

Staar

Ben je op zoek naar meer informatie over staar?

Meer informatie