Met veel plezier komen vrijwilligers van de Oogvereniging voorlichting verzorgen op uw school of bij uw organisatie. Hieronder leest u meer over hoe u een voorlichtingsbijeenkomst of gastles aanvraagt.
Waarom voorlichting?
De Oogvereniging zet zich actief in voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen, ook mensen met een oogaandoening. Dit kan alleen worden bereikt wanneer een breed publiek zich bewust is van wat mensen met een oogaandoening nodig hebben om deel te kunnen nemen aan de samenleving. De Oogvereniging maakt deze bewustwording mogelijk door voorlichting te geven bij verschillende organisaties, denk hierbij aan:
- Scholen
- Verenigingen
- Zorginstellingen (bijv. afdelingen Oogheelkunde ziekenhuizen, paramedische zorgverleners)
- Zorginstellingen voor ouderen
- (dienstverlenende) Organisaties (bijv. openbaar vervoersorganisaties)
- Mantelzorgers
De voorlichting die gegeven wordt is aangepast aan de toehoorders, de Oogvereniging beschikt over verschillende presentaties die passen bij de doelgroep en het doel van de bijeenkomst.
Voorlichting scholen
In samenwerking met het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV) verzorgt de Oogvereniging lesprogramma’s en gastlessen in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. De Oogvereniging stelt lesmateriaal ter beschikking. De lessen op school kunnen worden verzorgd door verkeersleerkrachten vanuit het ROV en/of ervaringsdeskundigen vanuit de Oogvereniging. In het basisonderwijs worden deze lessen verzorgd binnen het programma SCHOOL op SEEF.
Voorlichtingsbijeenkomst of gastles aanvragen
Wilt u een voorlichtingsbijeenkomst of gastles aanvragen? Dit kan door contact op te nemen met de Coördinator Voorlichting via voorlichting@oogvereniging.nl.
Onderwerpen voorlichting
Samen met de voorlichtingscoördinator kunt u bespreken op welk onderwerp u de voorlichtingsbijeenkomst of gastles wilt toespitsen. U kunt hierbij denken aan de volgende thema’s:
- Leven met een oogaandoening/visuele beperking
- Mobiliteit: betekenis en gebruik van de witte stok en/of de blindengeleidehond
- Hulpmiddelen: loepen; loepbrillen/telescoopbrillen; teksten toegankelijk maken via camera’s, scanners of via ondersteunende apps; schermlezers op de computer/tablet/smartphone
- Het verouderende oog
- Algemene informatie over de Oogvereniging en wat zij doet voor mensen met een oogaandoening/visuele beperking
Vindt u het lastig om uw keuze te maken? Bespreek dit met de coördinator voorlichting, alle presentaties kunnen worden aangepast aan leeftijd, interesses en actualiteit. Voor kinderen zijn er interactieve elementen in de presentaties opgenomen.
Veiligheid
De Oogvereniging stelt een groot belang in de veiligheid en gezondheid van voorlichters en deelnemers aan een bijeenkomst. De Oogvereniging volgt hierin de richtlijnen van de overheid/het RIVM en eventuele lokale richtlijnen en van de locatie.