Tekst grootte

Glaucoomweek 2023

Glaucoom

Tijdens de Internationale Glaucoomweek van 12-18 maart 2023 wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de oogaandoening glaucoom.

Locatie

Door heel Nederland

Glaucoom

Glaucoom is een veel voorkomende, chronische oogaandoening. Bij glaucoom raakt de oogzenuw beschadigd. Veel mensen met glaucoom hebben ook een hoge oogdruk, maar dat hoeft niet. Wat precies de oorzaak is van glaucoom is nog onbekend. Bij aanhoudende te hoge oogdruk sterven de vezels van de oogzenuw geleidelijk af, waardoor delen van het gezichtsveld verdwijnen. Dat begint soms aan de randen (periferie). Lees hier meer over glaucoom.

Podcast

Tijdens de Internationale Glaucoomweek (12-18 maart) lanceert de Oogvereniging een informatieve podcastserie over het leven met glaucoom. Want glaucoom is meer dan een diagnose, oogdruk meten, druppelen en controles. De diagnose doet iets met jou als mens.

Vijf afleveringen
‘In vijf afleveringen geven we handvatten en tips voor het leven met glaucoom in samenwerking met ervaringsdeskundigen en experts op het gebied van glaucoom.’  Op 13 maart starten we de serie met een aflevering over de diagnose glaucoom en wat dit betekent. Op 15 maart verschijnt de tweede aflevering over omgaan met verlies bij glaucoom. De andere drie afleveringen verschijnen later dit jaar.

Deze podcast is opgezet in samenwerking met farmaceutisch bedrijf Santen en het Maastricht UMC+.

Luister hier de eerste twee afleveringen!

Blog: omgaan met verlies

Karin Westerink is expert op het gebied van verliesverwerking. Karin, auteur van de boeken ‘Verlies binnenstebuiten’ (2018) en ‘Een nieuwe draad spinnen’ (2022), schreef speciaal voor de glaucoomweek 2023 een blog over omgaan met verlies van gezichtsvermogen. Karin is ook te horen als expert in de tweede aflevering van de podcast serie over (het leven met) glaucoom.

Lees de blog hier!

Directeur Luuk Jan Boon:

“Het lastige van glaucoom is dat het een sluipende aandoening is die u niet direct merkt. Als u boven de 40 jaar bent en u mist regelmatig een stoeprandje, denkt u vermoedelijk dat u gewoon een nieuwe bril nodig hebt… terwijl tijdige behandeling (meestal met oogdruppels) gezichtsveld- en zichtverlies vaak kan voorkomen.”

Preventie

Tijdige diagnose kan ernstige schade aan uw ogen en zelfs blindheid/slechtziendheid voorkomen. Wanneer er eenmaal schade aan het oog is opgetreden, kan deze niet meer hersteld worden.

De Oogvereniging vraagt daarom aandacht voor tijdige opsporing van glaucoom. De animatievideo met de boodschap ‘krijg geen spijt, check op tijd’ wordt tijdens de glaucoomweek 2023 afgespeeld op wachtkamerschermen in ziekenhuizen, bij apothekers en huisartspraktijken.

Activiteiten

 • 8 maart: informatiemiddag over glaucoom in Tilburg

Oogarts Nicole Bemelmans legt uit wat glaucoom precies is en hoe het te behandelen is.  Ilse Blom vertelt over de mogelijkheden bij Visio en een ervaringsdeskundige over haar ervaring met (het leven met) glaucoom. De Oogvereniging en Elvea zijn aanwezig met een stand.
Locatie: Aula (route 73) ETZ Elizabeth, Hilvarenbeekseweg 60, Tilburg, tussen 13:00 en 15:45 uur.
Klik hier voor meer informatie.

 • 6 t/m 9 maart: informatiebijeenkomsten en druppelinstructies in het Albert Schweitzer Ziekenhuis

Het Albert Schweitzer ziekenhuis organiseert op 6 en 8 maart informatiebijeenkomsten voor patiënten, hun naasten, mensen bij wie glaucoom in de familie voorkomt en andere belangstellenden. De oogartsen vertellen over glaucoom en bieden de aanwezigen de mogelijkheid om vragen te stellen.
Op 8 maart geeft Tom van der Geest een presentatie over de Oogvereniging. Locatie Zwijndrecht, in de kapel om 9:00 uur.
Op 7 en 9 maart worden druppelinstructies gegeven, bedoeld voor mensen die glaucoom hebben en zich extra willen verdiepen in het correct toedienen van de druppels die ze hiervoor gebruiken en de hulpmiddelen die daarvoor bestaan.
Klik hier voor meer informatie. Aanmelden kan via oogevenementen@asz.nl.

 • 12 maart: Lancering podcast serie over glaucoom

Luister vanaf 12 maart naar de eerste aflevering van de podcast reeks over glaucoom. De tweede aflevering wordt 15 maart gelanceerd.

 • 14 maart: Webinar over het het belang van oogdruppelen en wat te doen als er toch glaucoom ontstaat?

Visio organiseert in samenwerking met de Oogvereniging op 14 maart 2023 een webinar over wat te doen bij de diagnose glaucoom. Jan Vreeburg, oud-voorzitter Oogvereniging, vertelt over de Oogvereniging en het belang van oogdruppelen.  Tijd: online tussen 16:00 – 17:00 uur.
Het webinar is nu terug te kijken.

 • 14 en 16 maart: Voorlichtingsbijeenkomsten glaucoom, Oogziekenhuis Rotterdam

Op 14 en 16 maart geeft John van der Zande geeft als ervaringsdeskundige uitleg over de Oogvereniging, glaucoom en het belang van oogdruppelen.
Op 14 maart is daarnaast een presentaties over artificial intelligence voor het opsporen van glaucoom (oogarts dr. Hans Lemij).
Op 16 maart vertelt Visio je meer over glaucoom in het dagelijks leven en dr. Bollemeijer (oogarts) over glaucoom in de wereld.
Locatie: Oogziekenhuis Rotterdam. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

 • 15 maart: druppel instructie glaucoom, Oogziekenhuis Rotterdam

Op 15 verzorgt Betty van Bodegom een druppel instructie in de KnipOOG in het Oogziekenhuis, Rotterdam. Aanmelden kan hier.

 • 16 maart: informatiemiddag over glaucoom in Rotterdam

Kees Joep van Tilburg, oogarts bij Sint Franciscus, locatie Vlietland én werkzaam bij Visio, vertelt over glaucoom en therapieën bij glaucoom.
Tijd: 15:00 tot 17:00 uur, locatie: Schiedamse vest 158, Rotterdam.
Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

 • 17 maart: stand Oogvereniging, Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis

Op vrijdag 17 maart zal een stand van de Oogvereniging op de oogpoli staan. Leden van de Oogvereniging zijn aanwezig om vragen over (het leven met) glaucoom te beantwoorden.

 • 20 maart: bijeenkomst ‘wat te doen als glaucoom wordt ontdekt?’

Op maandag 20 maart organiseert Visio Heerhugowaard (Noord-Holland) een informatiebijeenkomst over glaucoom.
Locatie: Gildestraat 3, Heerhugowaard, tijd: 10:00 uur. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

 • 28 maart: informatiemiddag over glaucoom in Apeldoorn

Visio Apeldoorn zoomt in op het belang van vroegtijdige opsporing van glaucoom en de mogelijkheden die Visio kan bieden wanneer iemand de diagnose glaucoom heeft gekregen. Tijd: 15:00, locatie Waldeck-Pyrmontstraat 31, Apeldoorn.
Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

 • 19 april: Webinar oogdruppelen

De Oogvereniging organiseert een webinar over oogdruppelen (niet glaucoom specifiek) in samenwerking met de optometristen vereniging (OVN) en Jonge Apothekers.

 

Gratis lidmaatschap

Tijdens de glaucoomweek (12 t/m 18 maart) kan je gratis lid worden van de Oogvereniging.
Het gratis lidmaatschap is geldig van maart tot december 2023.

 

Alle voordelen van lid worden op een rijtje

 • Toegang tot nieuws over glaucoom, alleen geselecteerd voor leden
 • Gratis of met korting toegang tot webinars en evenementen
 • 4x per jaar ontvang je ons magazine OOG
 • Contact met mensen met een oogaandoening (bij jou in de buurt)
 • Meedoen aan testteam of ervaringsdeskundigenpool
Word gratis lid tussen 12 en 18 maart 2023