Geleidehonden

Een geleidehond is speciaal getraind om slechtziende en blinde mensen te begeleiden. Een geleidehond leidt je veilig langs obstakels en kan op commando bepaalde zaken vinden: een trap, de ingang van een gebouw, de brievenbus, een zebra, een vrije zitplaats in het openbaar vervoer, enzovoort.

Geleidehond ziet naast baasje voor de poortjes op het station

Een geleidehond is er niet alleen maar voor blinde mensen. Vandaar dat de term ‘blindengeleidehond’ amper meer gebruikt wordt. Ook ernstig slechtziende mensen komen voor een geleidehond in aanmerking. Belangrijk te weten is dat de vergoeding in het basispakket van de zorgverzekering zit.

Hoe vraag ik een geleidehond aan?

Er komt van alles kijken bij het aanvragen van een geleidehond. We zetten alle stappen voor je op een rij.

Geleidehondenscholen

Geleidehondenscholen leiden de honden op. Deze scholen werken allemaal volgens dezelfde basiscriteria. Elke school heeft wel een eigen manier van werken. De volgende scholen zijn er:

De Ooglijn

Zit je met een vraag?

De medewerkers van de Ooglijn staan elke werkdag van 09:00 tot 15:30 voor je klaar.

Of stel je vraag via:

Oogvereniging Geleidehondgebruikers

Sluit je aan bij Oogvereniging Geleidehond voor informatie, ervaringen en contact

Oogvereniging Geleidehondgebruikers