Tekst grootte

Beeldbellen met kunstmatige intelligentie wanneer je niet kunt zien

Digiwijs
Nieuws
Geplaatst op: 16 mei 2024 een jongeman praat tegen zijn smartphone op het bankje van de bushalte

AI (Artificial Intelligence) wordt steeds een beetje geavanceerder. Steeds vaker biedt dat voordelen voor mensen met een oogaandoening. OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, kondigde deze week de komst van GPT-4o aan, haar nieuwste AI-model. Daarbij is een promotievideo te vinden waarin een man met een visuele beperking aan het videobellen is met AI. Hij stelt vragen over zijn omgeving en krijgt direct gesproken antwoord terug, waar de man weer op door vraagt. Dit soort technologische ontwikkelingen kan veel impact maken voor mensen die blind of slechtziend zijn, naar gelang de technologie beter en beter wordt.

Ontelbare mogelijkheden

Ondanks de bekende risico’s van kunstmatige intelligentie zijn er vele toepassingen te bedenken voor deze manier van interactie met AI. Een kleine greep aan mogelijke opdrachten:

  • Je staat voor het gebouw waar je moet zijn, maar kan de ingang niet vinden
  • Je wilt de vertrektijden laten voorlezen bij de bushalte
  • Er is een klein voorwerp op de grond gevallen dat je niet meer terug kunt vinden
  • Je wilt weten wat er op een foto te zien is
  • Je ontvangt post en wilt weten wat er in een brief staat

Ook in de oogheelkunde wordt de ontwikkeling van AI met belangstelling gevolgd. Zo bleek eerder al dat AI goed is in het helpen opsporen van verschillende oogaandoeningen als glaucoom en diabetische retinopathie.

AI wordt steeds realistischer

Het antwoord dat je krijgt klinkt steeds menselijker en lijkt ook emoties te uiten. Bijvoorbeeld door te lachen, grapjes te maken en de intonatie van het eigen stemgeluid aan te passen.

Geen heilig boontje

Aan het gebruik van kunstmatige intelligentie zitten ook nadelen. Doordat het is opgebouwd uit gigantische collecties bestaande data, kan AI vooroordelen hebben of desinformatie genereren. Kunstmatige intelligentie geeft antwoord met zelfvertrouwen waardoor het overtuigend overkomt, ook als de informatie niet geheel klopt.

Ook is AI niet altijd transparant over de bron achter de kennis die je ontvangt. Je kunt daarom (nog) niet blind vertrouwen op de informatie die AI genereert. Informatie die je geeft aan AI, bijvoorbeeld tekst, documenten, audio of video, neemt AI mogelijk op in haar eigen datasets. Daar komen risico’s op het gebied van privacy bij kijken. Tot slot kost het gebruik ervan veel energie, wat slecht is voor het klimaat.

Be My Eyes

Kunnen beeldbellen met AI is een geavanceerdere vorm van functies die al beschikbaar zijn in apps als Be My Eyes en Be My AI. Met die app kunnen blinde en slechtziende mensen hulp inschakelen van een ziend persoon of een virtuele assistent.

Nog niet bekend wanneer gangbaar

Beeldbellen met AI wordt de komende tijd in fases uitgerold binnen ChatGPT (GPT-4o), zo is te lezen op de website van Open AI. Hoewel nog niet bekend is wanneer beeldbellen met AI in de meeste AI-apps standaard zal zijn, lijkt het met de snelheid van huidige ontwikkelingen een kwestie van tijd. Hoe dan ook: kunstmatige intelligentie is een interessante technologie om in de gaten te houden!