Ouders van kinderen met een visuele beperking bloggen over hun gezinsleven en de opvoeding van hun blinde of slechtziende zoon of dochter. Dit keer de blog van Elisabeth. Zij vertelt over de keuze voor een tandem voor haar vierjarige dochter.

Trots als een pauw fietste onze dochter vanmorgen op haar eigen fiets naar school. Niet meer bij mama achterop, maar mama bij háár achterop! De knalgele, tweedehands Onderwatertandem hebben we nu al bestempeld tot de aankoop van het jaar.
Begin dit jaar zagen we bij onze blinde vierjarige dochter de belangstelling voor de loopfiets verminderen. Veel kinderen uit groep 1 fietsten al zelf naar school – op een fiets met echte trappers! – en zij wilde ook niet langer meer achterop de fiets gebracht worden. Wat is dan wijsheid? Een aanhangfietsje achter de volwassenenfiets, een ouder-kindtandem? Prijstechnisch was de aanhangfiets voordeliger, maar de voordelen van een ouder-kindtandem gaven toch de doorslag: Je hebt goed zicht op je kind (het suizen van de wind kan immers voor een blind meisje na een lange schooldag best slaapverwekkend zijn) en je kunt makkelijk verstaanbaar met haar converseren. Ook is een tandem heel stabiel, in tegenstelling tot het onverwachte schudden van een aanhangfiets bij het verplaatsen van het gewicht. En het psychologische effect van het feit dat papa of mama niet meer voorop zit, maar zij zélf bleek groter dan gedacht. Dat stralende gezichtje van het moment dat ze er voor het eerst op zat vergeet ik nooit meer!
Een ouder-kindtandem
Een tandem dus. In eerste instantie klopten we aan bij de gemeente om de mogelijkheden te verkennen om een tandem als WMO-voorziening te huren. Maar het maandelijkse betaalsysteem en de verplichting om de gehuurde tandem met een aantal sloten onder een overkapping te moeten parkeren sloot niet aan bij onze hang naar zelfredzaamheid. Zodoende besloten we door te zoeken naar een andere oplossing. Een tandem is tenslotte een gebruiksvoorwerp en moet in de slootkant kunnen liggen bij het bloemen plukken!
In het Nationaal Park De Hoge Veluwe hebben we voor het eerst kennisgemaakt met de ouder-kindtandem van het merk Onderwater. Alles bleek verstelbaar door een leek: het stuurtje kan naar voren of naar achteren en omhoog of omlaag, het zadel idem dito. Geen fietsenmaker hoeft er aan te pas te komen. Zodoende hebben we direct een tweedehands exemplaar aangeschaft. De crankverkorters zorgen ervoor dat de trapper hoger op de crank komt, zodat onze dochter makkelijk bij de trappers kan komen. En zo zit onze kleine dame met vier-en-een-half jaar al op de fiets en fietst ze in totaal 12 kilometer per dag naar school. Een bijkomend voordeel is dat Onderwatertandems door heel Nederland te huur zijn. Dus met dagjes uit naar bijvoorbeeld een van de Waddeneilanden of de Veluwe kan onze dochter ook daar op een bekende fiets klimmen. Al met al goed geregeld!
Over deze blog:
Mijn naam is Elisabeth. Ik ben moeder van een dochter van vier die blind is.
Laura zegt
Wat een goed idee! Ik ga proberen het te onthouden voor over twee jaar. :-)
Anouk zegt
Elisabeth, 12 kilometer…..! Respect! Groeten, Anouk
Dieneke Facteur zegt
Wat een geweldig bericht, goed dat u het geplaatst hebt ! Zoveel voordelen, en de tandem ziet er ook nog eens vlot, sportief en leuk uit. Aan het bestaan van deze tandems zou, lijkt mij, meer bekendheid moeten worden gegeven. Ik heb geen blinden in mijn familie- of kennissenkring, maar heb wel jarenlang in een Gehandicaptenraad gezeten (veel gemeenten hebben die), had er nooit van gehoord. Veel fietsplezier gewenst !