Heeft u het gevoel dat u gediscrimineerd wordt vanwege uw visuele beperking, oogaandoening of doofblindheid, bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt of in het onderwijs? Hieronder leest u wat u kunt doen, wat uw rechten zijn en waar u terecht kunt met uw klacht.
Wat zegt de Nederlandse wet?
In Nederland kennen we verschillende wetten die ervoor moeten zorgen dat mensen met een beperking niet gediscrimineerd worden. In artikel 1 van de Grondwet staat dat iedereen die zich in Nederland bevindt in gelijke gevallen gelijk behandeld wordt.
Daarnaast is er de WGBH/CZ (Wet Gelijke Behandeling op grond van Chronische Ziekte of Handicap). In deze wet staat dat mensen met een beperking gelijk moeten worden behandeld in het onderwijs, op de arbeidsmarkt, bij het wonen en tijdens het reizen met het openbaar vervoer.
Hoe zit het met de toegankelijkheid van goederen en diensten?
In de WGBH/CZ staat nog niets over de toegankelijkheid van goederen en diensten. Bij goederen kunt u denken aan huishoudelijke apparatuur: bijvoorbeeld een magnetron die standaard spraakoutput heeft. Een goed voorbeeld is het bedrijf Apple dat zijn producten standaard uitrust met VoiceOver en andere toegankelijkheidsopties. Hierdoor kunnen ook mensen met een visuele beperking deze producten goed gebruiken.
Wat zeggen internationale verdragen?
Er zijn ook verschillende internationale verdragen die als doel hebben discriminatie te voorkomen. Een belangrijk verdrag voor mensen met een beperking is het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking. Dit verdrag is ook van toepassing op het terrein van goederen en diensten. Daarnaast ziet het verdrag op de volgende terreinen:
- Gelijke behandeling en gelijkheid voor de wet
- Toegankelijkheid en mobiliteit
- Zelfstandigheid
- Onderwijs en arbeid
- Behoorlijke levensstandaard
- Sociale bescherming
Geldt het VN-verdrag voor mensen met een beperking ook in Nederland?
Het VN-verdrag geldt sinds 14 juli 2016 ook in Nederland.
Waar kan ik terecht als ik mij gediscrimineerd voel?
U kunt allereerst proberen een klacht in te dienen bij een klachtencommissie. Bijvoorbeeld de klachtencommissie of klachtenfunctionaris van een onderwijsinstelling, openbaar vervoersbedrijf of uw werkgever.
Haalt dit niets uit of is er geen klachtencommissie of klachtenfunctionaris? Dan kunt u een melding doen bij het College voor de Rechten van de Mens (voorheen Commissie Gelijke Behandeling). Zie ook de informatie hierover op de website van de Rijksoverheid.
Wat doet het College voor de Rechten van de Mens voor mij?
Het College bevordert, bewaakt, beschermt en belicht mensenrechten in Nederland. Ook kan het college in individuele gevallen oordelen over gelijke behandeling. Het college kan dit op de volgende terreinen:
- Arbeidsmarkt
- Wonen
- Onderwijs
- openbaar vervoer
U kunt meer lezen over discriminatie op de website van het College voor de Rechten van de Mens.
Hoe kunt u een klacht indienen bij het College?
De procedure bij het college is kosteloos en u hoeft geen advocaat te hebben.
Voordat u uw klacht meldt, kunt u ook eerst bellen met het College. Dan kunt u bijvoorbeeld informeren of u met uw klacht bij hen terecht kunt. U kunt ook vragen of er nog andere wegen zijn die tot een oplossing kunnen leiden.
Oordeel College voor de Rechten van de mens
Uiterlijk een half jaar nadat u uw klacht hebt ingediend, ontvangt u het oordeel van het College.
In het oordeel staat of u wel of niet gediscrimineerd bent. Ook kan er een aanbeveling bij zitten aan de partij die gediscrimineerd heeft.
Deze aanbevelingen zijn niet bindend. Dit betekent dat als u bijvoorbeeld door een onderwijsinstelling bent gediscrimineerd, de school zich niet hoeft te houden aan het oordeel. Maar in de praktijk worden de oordelen van het College wel vaak opgevolgd.
U kunt meer lezen over de procedure op de website van het College voor de Rechten van de Mens.
Meld discriminatie ook altijd bij de Ooglijn
U kunt ons en andere mensen met een visuele beperking, oogaandoening of doofblindheid helpen door uw melding ook altijd bij de Ooglijn te doen. Wij kunnen als organisatie de meldingen verzamelen en deze doorgeven aan het College.
Bel ons: 030 29 45 444 (maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 15.30 uur)
E-mail: ooglijn@oogvereniging.nl.
Twitter:@ooglijn.