De ondertiteling bij televisieprogramma’s in vreemde talen of bij het nieuws is niet altijd goed leesbaar. Er zijn verschillende manieren waarop de ondertiteling voorgelezen kan worden.
Gratis gesproken ondertiteling bij NPO
De NPO biedt gratis gesproken ondertiteling aan bij alle publieke zenders (NPO 1, NPO 2 en NPO 3). De providers zijn wettelijk verplicht dit signaal voor gesproken ondertiteling door te geven, zowel via televisie als online. Hierbij betaal je alleen voor het televisiepakket bij de provider.
Over het algemeen wordt bij de speciale zenders of audiokanalen voor gesproken ondertiteling het normale geluid zachter gedraaid en door een synthetische stem de ondertiteling uitgesproken. Alle TV-kijkers luisteren dus mee naar deze stem.
KPN
Bij KPN is de gesproken ondertiteling te volgen op speciale zenders (HD-zenders 191, 192 en 193). Ook online is de gesproken ondertiteling te gebruiken bij KPN bij de NPO-zenders. Op itvonline.nl is gesproken ondertiteling te vinden door op het pijltje naast de logo’s bovenaan de pagina te klikken. Na even bladeren verschijnen de logo’s van NPO 1, 2 en 3 met een zwart blokje GOS (Gesproken ondertiteling). Door op een logo te klikken, start het programma.
Meer informatie over gesproken ondertiteling bij de NPO vindt u op de website van KPN.
Ziggo / UPC
Bij Ziggo (UPC) worden ondertitels uitgesproken via een apart audiokanaal. Dit is in te stellen via de audio-instellingen van de televisie (GOS = gesproken ondertiteling systeem). Ook kan op de decoder het audiokanaal GOS geselecteerd worden.
Tele2
Ook Tele2 biedt gesproken ondertiteling aan voor NPO 1, 2 en 3. Dit is te volgen via kanaal 601, 602 en 603.
Van andere aanbieders is niet bekend of het signaal voor gesproken ondertiteling wordt doorgegeven.
Hulpmiddelen voor gesproken ondertiteling bij publieke, commerciële en Vlaamse zenders
Voor gesproken ondertiteling bij de commerciële Nederlandstalige kanalen zoals RTL en SBS en de Vlaamse zenders kan gebruik worden gemaakt van een van de onderstaande hulpmiddelen:
Webbox
De Orion Webbox 3 is een hulpmiddel dat gesproken ondertiteling kan doorgeven. Voor de Webbox is een internetaansluiting nodig. Op het apparaat is er een aansluitmogelijkheid voor een hoofdtelefoon of luidspreker. Om gebruik te kunnen maken van de Orion Webbox is een abonnement nodig. De Webbox wordt over het algemeen vergoed door de zorgverzekeraar. De Webbox heeft nog andere functies, zoals radio, boeken afspelen van Passend Lezen en informatie opzoeken op internet. Ook diverse nieuwsbrieven zijn te luisteren via de Webbox. Meer informatie vindt u op de website van de Orion Webbox.
App Gesproken ondertitels
Voor smartphones en tablets is er de app Gesproken ondertitels. Deze app leest de ondertiteling voor en op het scherm kan meegelezen worden. De kleur en grootte is in te stellen, bijvoorbeeld naar een gele achtergrond met grote zwarte letters. Hiermee wordt de smartphone of tablet een hulpmiddel. Wel is een abonnement nodig, wat hetzelfde werkt als bij de Orion Webbox. Meer informatie vindt u op de website van de Ondertitels-app.
Plextalk Linio TV
De Plextalk Linio TV is ook een hulpmiddel dat gesproken ondertiteling voor veel zenders kan uitspreken. Deze werkt met hetzelfde abonnement als de Webbox en de gesproken Ondertitels-app van Solutions Radio. Meer informatie vindt u op de website van Optelec. Bij het terugkijken van programma’s kan geen gebruik worden gemaakt van gesproken ondertiteling. Kijk voor meer informatie over hulpmiddelen voor gesproken ondertiteling in de Hulpmiddelenwijzer.
GObox
De GObox is een compact apparaat dat alle Nederlandstalige tv-ondertiteling voorleest. De GObox wordt aangesloten tussen de externe decoder en tv via een HDMI-kabel. U blijft uw eigen tv-afstandsbediening gebruiken. Met de meegeleverde afstandsbediening, kunt u diverse instellingen en aanpassingen maken in de GObox zoals: kiezen uit vier verschillende voorleesstemmen, wisselen van de spraakweergave tussen de tv of een aangesloten hoofdtelefoon, aanpassen van de spraaksnelheid van de ondertiteling.
Let op: de GObox werkt niet samen met tv’s die voorzien zijn van een interne CI+ module (insteekkaart). Als u een TV met insteekkaart heeft, informeer dan bij uw TV-aanbieder voor een externe decoder.
Meer informatie vindt u op de website van Optelec.
FOXLINQ
De FOXLINQ leest van alle TV-zenders de Nederlands -of Vlaamstalige ondertiteling voor. De FOXLINQ is voorzien van geavanceerde tekstherkenningssoftware (OCR-technologie) die de ondertiteling verkrijgt uit het TV-beeld en vervolgens omzet naar spraak. Hierdoor is de FOXLINQ niet afhankelijk van teletekst of zenderondersteuning.
De FOXLINQ is een compact apparaat dat met een HDMI-kabel wordt aangesloten op de externe digitale ontvanger. Om de FOXLINQ te laten werken, dient alleen de TV aangezet te worden. Bij het wisselen van zender op de TV, zal de FOXLINQ automatisch mee schakelen. Lees meer over de FOXLINQ.
Meer weten?
Neem contact op met de Ooglijn: 030-2945444 of ooglijn@oogvereniging.nl.